Bernheze vervangt 'zwabberpad’ voor echte zebra's in Nistelrode

 

De 'nep-zebrapaden’ midden in Nistelrode verdwijnen binnen enkele weken. De gemeente Bernheze laat op dezelfde plekken officiële zebrapaden compleet met verkeersborden aanleggen.

Dit heeft wethouder Rien Wijdeven donderdagavond aangekondigd in de raadsvergadering. Hij reageerde hiermee op vragen van het CDA. De ommezwaai inzake het pad komt onder andere na vernietigende kritiek van Veilig Verkeer Nederland. Deze organisatie noemde de nep-paden vorige week in het Brabants Dagblad levensgevaarlijk: ‘Zo speel je met mensenlevens'.

Er liggen sinds kort twee nieuwe oversteekstroken in het centrum van Nistelrode, bij modehuis Van Tilburg. De hoofdstraat door het dorp wordt hier heringericht en verandert hierbij in een ‘shared space’-gebied met gelijke rechten voor alle verkeersdeelnemers. Om toch oversteekplaatsen aan te bieden, werden twee paden aangelegd die enigszins op zebrapaden lijken. Op één van de twee plaatsen lag vóór het werk aan de weg overigens een echt zebrapad.

Op andere gedachten
De nieuwe paden scheppen onduidelijkheid, zo gaf Wijdeven donderdagavond aan. Twee weken geleden zei hij na vragen van D66 nog de nieuwe situatie even aan te willen zien. Opmerkingen in het dorp, vragen uit de politiek en overleg met onder andere VVN heeft hem nu op andere gedachten gebracht. Wijdeven: ,,Er komen echte zebrapaden, dat neemt de onduidelijkheid weg.''

De wethouder kondigde aan dat er verderop in het dorp, ter hoogte van gemeenschapshuis Nesterlé, ook een officieel zebrapad komt. Aanvankelijk was hier een ‘nep-zebra’ gepland maar de herinrichting is op deze plaats nog niet voltooid.

Niet passen
Wijdeven merkte op dat echte zebrapaden eigenlijk niet passen binnen het principe van ‘shared space'. Toch komen ze nu in Nistelrode.

Overigens zal er ook in Heeswijk-Dinther een officieel zebrapad komen, kondigde Wijdeven alvast aan. Voor de doorgaande weg in dat dorp wordt een herinrichting voorbereid.

Reactie Flitsservice: Dit geldt ook voor regenboog zebra's. Je moet sowiezo geen zebra's aanleggen op doorgaande wegen. Als het dusdanig druk is dat voetgangers niet tussendoor kunnen oversteken, is het verstandiger om een verkeerslicht aan te leggen.

 
 
Bron: Brabants Dagblad
 
  19-4-2019  


|

FlitsKaart