Heimwee naar de muur in RoosendaalDatum van foto's: dinsdag 9 november 2004
Tijdstip: 14:00 uur


Dinsdag 9 november 2004. Terwijl bij onze oosterburen men op deze dag herdenkt dat het 15 jaar geleden is dat er een einde kwam aan één van de verst doorgeslagen politiestaten van Europa, laat de politie in Roosendaal zien dat men er alles aan doet om dit verderfelijke concept uit de vorige eeuw levend te houden.

klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Na mijn medeburgers via Flitsservice te hebben gewaarschuwd voor deze vorm van gelegaliseerde diefstal, toch maar besloten om tijd op te offeren om dit tafereel op de gevoelige disk vast te leggen. Na uit te hebben gelegd waarvoor ik kwam, dat men onzichtbaar gemaakt zou worden op de foto, en dat tegenwerken geen zin had, ben ik aan de slag gegaan met de rapportage. Omdat de agent met de lasergun enigszins vermoeid was geraakt door de zware fysieke werkzaamheden, besloot men maar op andere manieren de targets voor dit jaar te halen. Zo kon het gebeuren dat er opeens iemand op de weg staat met de hand omhoog.
Al spoedig waren er weer mogelijkheden genoeg om te onderzoeken hoe vorm kon worden gegeven aan de ambitieuze doelstellingen die in-the-end door VVD Minster Zalm zijn opgelegd. Wat begint met een aardig praatje eindigt met een beetje pech met zo'n geel briefje. Als dat is omdat je je rijbewijs, auto of verzekeringspapieren niet bij je hebt, kan ik er persoonlijk overigens geen bezwaar tegen hebben. klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Waar hebben we het eigenlijk over als we het over de Borchwerf hebben. Door de relatief grote drukte deze middag lijkt dit een drukke weg, maar normaal gesproken is het een rustige relatief brede weg over het industrieterrein. Daardoor spelen er veel kinderen op en om de weg en dus is het van belang om de maximumsnelheid strikt te handhaven. Oftewel: voordat je het door hebt zit je op de 70 km/h. Als je je als actieve weggebruiker opstelt dan zijn hier op deze weg niet zoveel verkeersveiligheidstechnische bezwaren tegen te bedenken. Wel opletten op verkeer dat vanuit de parkeerplaatsen bij de bedrijven aan het verkeer willen gaan deelnemen natuurlijk.
Terwijl nummer 3 nog even de buit binnenhaalt, raapt agent 1 zijn moed weer bij elkaar om een volgend slachtoffer uit te zoeken. Even breed maken en gaan. Helaas liet de opperagent met de lasergun het nog steeds afweten. Had nog nooit van Flitsservice gehoord en leek behoorlijk uit positie geluld toen hij vroeg naar mijn ID maar die niet kreeg omdat daar geen aanleiding toe was. Dat moet natuurlijk eerst even verwerkt worden. klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Het viel mij op dat het geheel geen daadkrachtige indruk maakte.
Radeloos liep men heen en weer over wat/wie men nou weer kon aanhouden. Duidelijk was dat de vastigheid van een lasergun werd gemist en een beroep op de creativiteit zwaar viel. Dan pak je maar degene eruit die in een auto rijdt waarvan je als jonge politieambtenaar alleen maar van kan dromen.
Er kwam een scooter aangereden die ook ten prooi viel aan de ferme hand van Justitie. Dit gaf onze laserheld ook weer moed. Eindelijk iemand die die wel even zou snaaien. Verder niet gevraagd wat er mis was met deze scooter, maar veel kan het nooit zijn geweest. Maar ja, als je honger hebt dan neem je ook genoegen met dingen die je normaal gesproken nooit zou eten. klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
De bestuurder van deze Benz had geluk. Hij kwam op een sportieve manier uit de richting centrum rijden. Nadat hij werd staande gehouden vertelde de agent deze bestuurder dat hij hoogstwaarschijnlijk sneller dan de maximumsnelheid had gereden, maar omdat het niet gemeten is, er met een waarschuwing van af kwam. Dat maakt het dat ik deze repo opvallend mild van toon laat zijn, ook al blijft staan dat handhaving van de maximumsnelheid op dit stuk weg een wel heel duidelijke clue is dat men de targets nog niet heeft gehaald.
Terwijl de agent bij de Benz de bestuurder nog eens een keer verteld hoeveel geluk hij heeft gehad, heeft de laserheld, na de scooterpuber te hebben gedaan, weer genoeg moed bij elkaar verzameld om het jaarlijkse kerstdiner dit jaar extra gezellig te maken. klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

Wellicht ontgaat sommige lezers de analogie van deze controle met het toenmalige Oost-Duitse politiekorps, maar ik ben van mening dat wanneer de politie hier in Nederland zich maar hard genoeg tegen de eigen burgerij keert, in dit geval in de vorm van onzinnige snelheidscontroles, dat het dan snel gedaan zal zijn met de reputatie van een instituut waar we eigenlijk trots op zouden moeten kunnen zijn.En dan bestaat de kans dat je als wetshandhaver in een situatie terecht komt, waarbij je op een gegeven moment uitgekotst wordt in plaats van gekoesterd wordt. Het lijkt mij verstandig dat korpsleiding en politiek nog eens bij zichzelf ter rade gaan en afvragen of het nog wel verstandig is om nog langer door te gaan met het onder valse voorwendselen naaien van de burgerij. Zeker nu er zoveel andere zaken zijn in de maatschappij die de bijzondere aandacht van Justitie verdienen.


Tekst en foto's: Superkoerier


De uitingen en meningen die in dit artikel worden uitgedrukt geven niet noodzakelijk de mening of het standpunt van Flitsservice.nl weer en is voor volle verantwoording van de auteur.

Flitsservice.nl wordt gehost door:

Prolocation bannerTerug naar het reportage overzicht