Flitspaalwoede in AmersfoortDatum van foto's: donderdag 28 april 2005
Tijdstip: 18:15 uur


Vanavond na het werk ben ik nog even langs ons nieuwe huis in aanbouw gereden. Op de terugweg reden we via de Rondweg Noord in westelijke richting. We moesten stoppen voor de verkeerslichten bij de kruising met de Zevenhuizerstraat uit Hoogland. Mijn vrouw merkt opeens op dat de flitspaal naast ons is afgebrand. Bij de volgende kruising de wijk in, even terugrijden en via het fietspad terug naar de Rondweg Noord. Door het tunneltje heen en de geluidswal op, en daar sta ik oog in oog met deze paal. Ik had de camera toch al bij me om foto's te maken van het huis in aanbouw, dus gelijk maar wat foto's gemaakt voor Flitsservice.


klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Deze flitspaal is een lussenpaal die zowel flitst voor te hoge snelheid als voor door rood licht rijden, hetgeen ontdekt wordt door inductielussen in het wegdek. Tenminste, dat deed hij voordat een ontevreden klant hem onder handen nam. De Rondweg Noord is enkele maanden geleden van 80 km/u buiten de bebouwde kom veranderd naar 70 km/u binnen de bebouwde kom. Het zou zomaar kunnen dat iemand dit over het hoofd heeft gezien en geflitst is, en vervolgens met een band en wat benzine verhaal is gaan halen.
Daar liggen de overblijfselen van wat er ook om de paal is gehangen. Met de foto's van andere brandjes in het achterhoofd lijkt dit inderdaad een autoband. Gezien de roet aan de voet van de paal is de band vrij snel op de grond gevallen en daar uitgebrand. Alleen niet voordat de kop van de paal behoorlijk beschadigd werd. klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

Op deze en enkele andere kruisingen op de Rondweg Noord wordt behoorlijk vaak door rood gereden. Er zijn een fors aantal kruisingen met verkeerslichten op de Rondweg Noord en soms staan de verkeerslichten maar 100 m uit elkaar. En ze lijken zodanig afgesteld dat ze een groene golf vormen als je met 120 over de Rondweg rijdt, en een rode golf als je je netjes aan de snelheid houdt. Hoewel ik zelf ook regelmatig gefrustreerd raak over de verkeerslichten aan deze weg, vind ik toch dat deze flitspalen nuttig werk doen door roodlichtovertredingen te bestraffen. Het is daarom jammer dat er een beschadigd is.

Later hoorde ik van mijn zwager dat de flitspaal langs de provinciale weg (N237) van Soesterberg naar Amersfoort ook beschadigd is. Ik zal kijken of ik die dit weekend ook op de gevoelige CF kaart kan zetten.Tekst en foto's: Gatlin


De uitingen en meningen die in dit artikel worden uitgedrukt geven niet noodzakelijk de mening of het standpunt van Flitsservice.nl weer en is voor volle verantwoording van de auteur.

Flitsservice.nl wordt gehost door:

Prolocation bannerTerug naar het reportage overzicht