Klagende buurtbewoners gaan zelf keihard op de bonDatum van foto's: maandag 8 mei 2006
Tijdstip: 17:15 uur


Onlangs kon u op Flitsservice.nl lezen dat elke politieregio 4 extra man krijgt om met een lasergun in woonwijken te controleren. Voor het korps IJsselland was dit echter niets nieuws. Zij hadden als proef in eind 2004 al de beschikking over extra mensen om te controleren in onder andere 30km zones in Deventer. Een dergelijk team welke de woonwijken in gaat, heet tegenwoordig TSV, wat staat voor Team Subjectieve Veiligheid. Kortweg houdt dit in dat wanneer er diverse klachten binnen komen bij de gemeente van buurtbewoners in een bepaalde straat, dat dan het TSV een aantal keren komt controleren.Eind 2004 heb ik voor het eerst kennis gemaakt met het TSV IJsselland. Dat ging destijds niet zo van een leien dakje. Die reportage kunt u HIER lezen. De opsporingsambtenaar met wie ik toen een woordenwisseling had, trof ik vandaag ook weer.


klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Nadat ik mijn auto geparkeerd had op de “plaats delict”, werd ik direct op de korrel genomen door één van de twee opsporingsambtenaren die vandaag op de Albertus van Leusenweg het verkeer aan het laseren waren. Natuurlijk schiet ik dan meteen terug en wel met mijn fotocamera.
De laserende agent kende mij nog van de reportage die ik eerder gemaakt heb en waarbij hij dus ook aanwezig was. Er werd door hem niks gezegd over het maken van foto’s deze keer. klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Aan het begin van de Albertus van Leusenweg, staat dit grote bord. Deze spreekt voor zichzelf dacht ik. Dit bord vind je nergens anders terug in de 30km zones in deze wijk van Deventer. De politie laat dus wel duidelijk zien waar ze controleren.
Deze foto is genomen vanaf de rotonde Leonard Springerlaan – Albertus van Leusenweg. Het extra bord “30 CONTROLE” is absoluut geen overbodige luxe.Stel, u komt van rechtsonder aangereden en u wilt direct afslaan naar rechts, dan kijkt u eerst naar rechts of er geen fietser aankomt, die wellicht voorrang heeft. Daarna kijkt u nog eens naar rechts om te kijken of er geen verkeer uit de zijstraat komt bij de blauwe afvalbak. Had u het witte bord “Zone 30” al gezien ? Waarschijnlijk niet omdat deze zo dicht op de rotonde staat, dat deze door alle verkeershandelingen eigenlijk compleet over het hoofd wordt gezien.Ik vind dat deze borden eigenlijk te hoog hangen. Elke weg in deze wijk is inmiddels een 30km zone en alle borden hangen op dezelfde manier. Het viel mij in mijn eigen straat pas na een paar dagen op omdat mijn straat dezelfde inrichting heeft bij het verlaten van de rotonde (fietspad – weg van rechts).
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Het “beruchte” 30km zone bord waarmee vrijwel elk dorp en stad mee volhangt. Op de foto geven beide opsporingsambtenaren 2 jongens wat uitleg. De langste van de 2 ambtenaren, een nog vrij jonge (onervaren) man, kwam na het maken van de eerste foto direct op mij afgestapt. Hij had nou niet echt een openingszin waarmee je vrienden maakt. Het gesprek ging als volgt:A = Agent

I = IkA: Jij maakte net een foto van mijn collega is het niet ? Die foto moet je verwijderen !!

I: Waarom ?

A: Om privacy redenen !!

I: Hoezo privacy redenen ? Er is jurisprudentie over dat het maken van foto’s van ambtenaren in een openbare functie gewoon mag.

A: Dat kan wel wezen, maar mijn collega heeft je geen toestemming gegeven !!

I: Ik heb ook geen toestemming nodig om foto’s te maken. Tevens, als hij er bezwaar tegen zou hebben, dat had hij dat wel direct gezegd. Het zou toch van de zotte zijn dat wanneer ik foto’s wil maken op een openbare plek ik eerst toestemming moet gaan vragen aan de politie ?

A: Maakt niet uit, jij wist nu die foto van je camera !!!

I: Nee hoor.

A: Jij gaat die foto’s zeker op internet zetten en er dan van die rare teksten bij zetten zeker !

I: Misschien wel, maar het beleid is dat kentekens en gezichten onherkenbaar worden gemaakt.

A: Oh….dat stellen mijn collega en ik wel op prijs.Het gesprek ging nog even verder en de oudere (en wijzere) agent hield tijdens het begin van het gesprek wijselijk zijn mond. Ik meen zelfs af en toe een kleine glimlach te hebben gezien op zijn mond om het commentaar van zijn collega. Foto’s maken was achteraf geen probleem.
Hier de inrichting van de Albertus van Leusenweg. Leuk detail is dat deze weg aan het einde dood loopt. Aangezien er geen winkels, scholen etc. in deze straat zitten, is hier vrijwel 99% alleen maar woon- werkverkeer. Geen vrachtverkeer die komt bevoorraden, geen automobilisten die hier rijden om een sluiproute te nemen (de weg loopt immers dood). Totaal geen doorgaande route dus. Toch heeft men geklaagd dat er hier te hard werd gereden. U mag 3x raden welke automobilisten hier allemaal op de bon zijn gegaan. Juist, de klagende bewoners van deze straat. Dit werd ook bevestigd door de 2 agenten. Zelf vind ik deze weg niet echt als een 30km zone ingericht. Nergens zijn drempels, chicanes of heuveltjes. Deze gaat de gemeente Deventer later pas aanbrengen. klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
De straat waar de lasercontrole vandaag plaats vond en in de toekomst nog wel vaker zal plaatsvinden.
Als laatste nog het vervoermiddel van de 2 agenten. Als je goed kijkt, zie je nog een onderdeel van een rollerband waarmee bromfietsers mee gecontroleerd werden. Tegen 17:45 uur hielden beide heren het voor gezien. Ik ook want mijn eten stond inmiddels koud te worden..... klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

Uiteraard is het goed dat er in woonwijken gecontroleerd wordt, echter komen deze extra controle uren nog eens bovenop de gewone controle uren. Het sneaky controleren met kliko’s, elektrakasten, verdekt opgestelde statieven en onopvallende radarwagens zal gewoon onverminderd doorgaan. Ondertussen zal Koos Spee volop de media opzoeken om trots te kunnen zeggen dat er écht in woonwijken gecontroleerd wordt. Hij vergeet er echter bij te zeggen dat hij met zijn falende beleid de Nederlandse burger de afgelopen jaren eerst miljarden guldens en euro’s heeft afgetroggeld door de VHT’s te laten controleren op keiharde kassa locaties. Maar ach, wie is Koos Spee nou….dat is een ballonnetje die langzaam aan het leeglopen is. Zijn pensioen nadert en hij wil via de TSV’s nog even goed in het boekje bij de burger komen te staan.


Tekst en foto's: MRE


De uitingen en meningen die in dit artikel worden uitgedrukt geven niet noodzakelijk de mening of het standpunt van Flitsservice.nl weer en is voor volle verantwoording van de auteur.

Flitsservice.nl wordt gehost door:

Prolocation bannerTerug naar het reportage overzicht