De allergrootste ka$$a van Noord-NederlandDatum van foto's: zaterdag 26 juli 2008
Tijdstip: 15:55


Het is door verschillende redenen alweer een tijd geleden dat ondergetekende een mobiele flitscontrole in de provincie Groningen op de gevoelige plaat heeft vastgelegd. Echter, afgelopen week kreeg ik via de WOB een interessant document in handen, wat voor mij reden was om deze ietwat ongebruikelijke reportage te maken, dit keer van een flitspaal in plaats van een mobiele controle. Voor ik het over dit document ga hebben wil ik u graag eerst laten kennis maken met deze opmerkelijke flitspaal.

klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Het verhaal begint op 26 juli 2008 als door een automobilist volledig onbewust een snelheidsovertreding in de ‘bebouwde’ kom van Winsum wordt begaan. U kunt op deze afbeelding zien: overtreding begaan op de N361 ter hoogte van Winsum omstreeks 16.00 uur in de middag. De maximumsnelheid is hier 50 km/hr en de geconstateerde snelheid is maar liefst 60 km/hr. Gelukkig heeft deze schandalige verkeerscrimineel het ‘geluk’ dat er nog 3 km/hr correctie vanaf wordt getrokken, waardoor de sanctie uiteindelijk uitkomt op een zielige 32 euro voor 7 km/hr te hard.
Laten we nu eens kijken hoe de weg er hier uitziet. Dit is de situatie als u van Groningen richting Winsum rijdt. U bent kort hiervoor al het bord van de binnenkomst van Winsum gepasseerd waardoor de oplettende automobilist bij het zien van de flitspaal al snel geneigd is om op tijd te remmen. De onoplettende automobilist ziet de paal, kijkt om zich heen en denkt: ik rij keurig 80 km/hr. Want wie de wegindeling goed bekijkt zal hier al zijn wenkbrauwen fronsen: nergens krijgt u het idee dat u in de bebouwde kom van Winsum rijdt. Sterker nog, het ziet er gewoon uit alsof u op een 80 km-weg rijdt: een zeer overzichtelijke T-voorrangskruising, gescheiden fietspaden, geen enkele bebouwing etc. Het enige dat u eraan herinnert dat u binnen de bebouwde kom rijdt, is het bord van Winsum dat ietwat eerder gepasseerd wordt. Bij dat bord staat ook niet eens een 50 km/hr bord. Dat hoeft wettelijk gezien ook niet, maar gezien de enorme hoeveelheid onwetende overtreders hier zou dat wel wenselijk zijn. (Mits deze flitskast er voor de verkeersveiligheid zou staan en niet voor de centen uiteraard, maar daarover later meer.) De flitspaal staat aangegeven met een cirkel. klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

Conclusie: U kunt weer gewoon gaan slapen met de geruststellende gedachte dat uw kinderen veilig op straat kunnen spelen, onder andere door toedoen van deze uitmuntende flitspaal en de overijverige politie die handenvol werk heeft om de fotorolletjes ongeveer 100x per jaar te verwisselen.


Tekst en foto's: Opa TRP


De uitingen en meningen die in dit artikel worden uitgedrukt geven niet noodzakelijk de mening of het standpunt van Flitsservice.nl weer en is voor volle verantwoording van de auteur.

Flitsservice.nl wordt gehost door:

Prolocation bannerTerug naar het reportage overzicht