Fijnstof door vuurwerk in fijnstofzone VoorburgDatum van foto's: woensdag 31 december 2008
Tijdstip: 16:00


Sinds enige tijd moeten alle automobilisten over de A12 tussen het Prins Clausplein en Den Haag slaafs 80 km/h rijden vanwege een trajectcontrole. Doe je dat niet dan weten de boefjes van het CJIB je te vinden en zul je moeten betalen, desnoods onder dreiging van geweld door de Roverheid.

De reden dat die trajectcontrole daar staat is omdat een bepaalde groep besluitvormers van de Roverheid denken dat het helpt de fijnstofuitstoot te beperken. Uit de evaluatierapporten blijkt dat dat alleen met heel creatief redeneren is gelukt, maar feitelijk zijn de bewoners er niets mee opgeschoten. Het helpt eigenlijk namelijk helemaal niet om de fijnstofuitstoot te verminderen. Zoals we gewend zijn bestond die groep besluitvormers niet uit een groepering die de dagelijks voorbij rijdende automobilist vertegenwoordigd.

Ook de bewoners lijkt het niet zoveel uit te maken. Wel hoor je helemaal niets meer voor ze omdat hen is verteld dat er nu minder fijnstofoverlast is. Mooi voor de beleidsmakers dus dat dat domme gepeupel daar hun muil dicht houdt want eigenlijk heb je alleen maar last van burgers.

Vorig jaar (2007) was mij al eens opgevallen dat de bewoners van het gebied direct naast de Utrechtse Baan vuurwerk afstaken rondom Oud & Nieuw. Ik zou daar totaal geen probleem mee hebben als wij niet als automobilist 80 zouden hoeven te rijden vanwege de fijnstofuitstoot. Echter heb ik 2007 nog voor de rechter gestaan omdat ik in die 80-zone maar liefst 12 km/h te hard zou hebben gereden. Uiteindelijk is de bekeuring door de rechter gehalveerd maar het heeft mij toch de nodige tijd (+ fijnstofuitstoot vanuit BelgiŽ naar Den Haag) gekost.

Om een discussie te starten over de fijnstofzone rondom Voorburg (en wat mij betreft ook elke andere fijnstofzone) daarom maar eens op oudejaarsdag op pad gegaan voor wat veldonderzoek.

klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Daar staan we dan op de Van Zegwaardstraat. Dichter bij de Utrechtse Baan kun je niet komen. Verder een normale en rustige straat. De straat heeft net een opknapbeurt gehad waardoor het wegdek er weer strak bij ligt. Opvallend: bijna geen geluid van de snelweg. Het is mistig deze dag in de regio. Deze mist zou later de dag als sneeuw voor de zon verdwijnen als de temperatuur steeg.
Een lokale mistbank voorzien van behoorlijk wat fijnstof. Deze mistbank is niet afkomstig van de voorbijrijdende treinen, niet van de auto's die achter het geluidscherm voorbij kruipen, maar van een buurtbewoner die alvast aan het oefenen is voor de Oud & Nieuw viering enkele uren later. (vuurwerk afsteken was op dat moment legaal overigens, en wat dan nog?) klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Geen idee hoe deze jetsers heten, maar het is een beetje zonde deze bij daglicht af te steken. Live erbij zijn zegt meer als een zo'n foto.
Kijk, daar houden we van. Lekker fikkie en een lekkere fijnstofwolk. Fuck Platform Duurzaam Voorburg-Leidschendam, fuck Milieudefensie en fuck die laffe wethouder van het CDA (Eppe Beimers) die niet reageert op emails. klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Nog even een impressie van hoe die nepfijnstofmetingen rondom de Utrechtse Baan gemanupileerd worden. Ten faveure van de zinloosheid van die dingen uiteraard.

Voor alle duidelijkheid: dit is niet in scene gezet. Het is een weergave van wat deze middag zich in dit gebied heeft afgespeeld. Wel is er toestemming gevraagd van de 'afsteker' om de foto's te maken.
Uiteraard moesten die dingen (oranje van kleur waren ze) nog even tegen het voorschrift worden gebruikt door de lontjes aan elkaar te knopen. Dat komt het mooie plaatje natuurlijk alleen maar ten goede. klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Hier nog even een kleine sfeerimpressie nadat het vuurwerk op was van de aardige meneer die het maken van foto's toestond. Dit is natuurlijk nog kinderspel vergeleken wat ik het jaar ervoor in het donker (31 december 2007 rond 19:00) afgestoken heb zien worden. Ook al zijn de rookwolken dan niet te zien dan nog is het duidelijk dat de buurtbewoners (niet allemaal natuurlijk) niet zo heel erg met die fijnstof uitstoot in de maag zitten. Als het zo uitkomt dan helpen ze het nog even een handje. En waarom ook niet. Het maakt allemaal toch geen zak uit. Alleen een paar actiegroepjes waarvan de leden allemaal NIET in de buurt wonen maken er een probleem van.
Nadat het vuurwerk van de hulpvaardige meneer op was hoorde ik nog wat geknal op de Koningin Wilhelminalaan. Ook daar werd er lekker veel fijnstof de lucht in geblazen. Gewoon om te vieren dat alle automobilistjes braaf 80 rijden op de Utrechtse Baan. klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Nog even de straat in zoomen. Gelukkig staan er bomen langs de weg die het fijnstof weer filteren.

Als automobilist stoor ik er mij aan dat ik daar een debieliserende 80 km/h zou moeten rijden omdat alle mensen langs zo'n weg zogenaamd levensgevaar lopen, terwijl er wel gewoon doodleuk vuurwerk wordt afgestoken door de bewoners zelf.

Erover nadenkend zie ik drie opties voor deze situatie:
- nuloptie - niets doen dus
- trajectcontrole opheffen
- vuurwerkverbod voor de fijnstofzone

Mogelijk zijn er nog andere opties alleen heb ik die nog niet geidentificeerd.

Dat politici en actiegroepjes liever niets doen weten we allemaal. Stel je eens voor dat je moe wordt. Voor de twee overgebleven opties komt elke optie met voor- en nadelen.

Het verzoek van mij aan jou is om aan te geven naar welke optie jouw voorkeur uitgaat en waarom. Slechte grappen zijn natuurlijk ook prima om te lachen, maar serieuze bijdragen worden op prijs gesteld. Met die resultaten kunnen eventueel verdere stappen worden ondernomen met mogelijk een verandering van de huidige situatie.

Het laatste wat ik zelf wil is dat de bewoners van de Voorburgse fijnstofzone hiervan het slachtoffer worden.


Superkoerier!


De uitingen en meningen die in dit artikel worden uitgedrukt geven niet noodzakelijk de mening of het standpunt van Flitsservice.nl weer en is voor volle verantwoording van de auteur.

Flitsservice.nl wordt gehost door:

Prolocation bannerTerug naar het reportage overzicht