Roze ZaterdagDatum van foto's: zaterdag 18 april 2009
Tijdstip: 12:00


Een mooie zonnige dag, een verkeershandhavingsteam en een snelweg. Dé ingrediënten voor een grote snelheidscontrole. En deze werd dan ook gehouden op de A16 bij Hendrik Ido Ambacht. Het is algemeen bekend dat als het lekker weer is het gaspedaal iets dieper wordt ingedrukt dan bij andere weersomstandigheden. Ook deze dag leende zich er goed voor. En dat merkten de mensen van het verkeershandhavingsteam, Zuid-Holland-Zuid.

klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Een controle met een lasergun wordt meestal gedaan vanaf een viaduct. Dit keer was het het viaduct bij de afslag hendrik-Ido-Ambacht (23). De weg die over het viaduct liep heet de Hendrik Ydenweg. In het hekwerk zat een mooie uitsparing voor de laser. Bestuurders die vanuit de richting Rotterdam kwamen en richting Breda reden werden gecontroleerd. Als er een bestuurder te hard reed, noemde de man achter de lasergun de gereden snelheid en het kenteken op. De agent ernaast schreef deze gegevens op om dit later door te geven. Ook noemde de man de afstand waarop gemeten werd. Deze lag vaak rond de 500 meter.
Als een bestuurder door de lazer werd "geklokt" op een te hoge snelheid, werd het kenteken van de des betreffende auto doorgegeven aan een van de motorrijders, die verderop onder een viaduct stonden te wachten. Een motorrijder zocht de auto op en namen deze mee naar het Rijkswaterstaat terrein in Dordrecht aan de Laan der Verenigde Naties. De drive-by foto is helaas niet helemaal super goed gelukt. klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Op deze "afhandelplek" kreeg de bestuurder te horen dat hij of zij te hard gereden had en dat er een boete zou volgen. De coördinerende agent vroeg het kenteken na bij de man naast de lasergun. Die vertelde vervolgens wat de gereden snelheid was. En zo kreeg de bestuurder te horen wat de sanctie inhield. Vaak ging het om grote snelheidsoverschrijdingen. Op de A16 tussen Rotterdam en de Dordrecht mag maximaal 100 km/h worden gereden.
Maar met dit mooie weer reden aardig wat mensen te snel.
Ook Rijkswaterstaat had zijn handen 'vol' aan auto's die de geest gaven. Of zou het iets anders zijn geweest? In ieder geval leek het erop alsof de auto was stilgevallen op een gevaarlijk stuk van de weg. En de dienstdoende ambtenaar was niet te beroerd om even de auto mee te nemen naar een veiligere plek. Waar hij vervolgens de auto kon nakijken. klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Vaak kwamen er buitenlandse voertuigen binnen. Deze moesten meestal het boetebedrag direct betalen. In het persbericht stond te lezen dat er ruim 9800 euro is geďnd. Vaak waren de overtredingen boven de magische 50 km/h. En dat hield in dat het rijbewijs moest worden ingevorderd. Bij buitenlandse bestuurders moest dan een groot bedrag worden betaald om weer door te mogen rijden met rijbewijs. Omdat zo'n bedrag aardig hoog lag, moest de bestuurder vaak naar de binnenstad om te pinnen. De politie reed deze mensen dan vaak heen en weer.
Ook is in het persbericht te lezen dat veel bestuurders hun rijbewijzen kwijt zijn geraakt op deze "roze zaterdag". Dit zorgde voor de nodige boze reacties en frustraties. Het blijft opletten. Zeker als de maximum snelheid 100 km/h bedraagt. Met een 4 baansweg is het erg verleidelijk net even wat harder te rijden. Veel mensen dachten ook dat het daar 120 km/h was. Dit is dus echter niet het geval! Deze man uit Polen schrok bij het horen van het boete bedrag. Dit lag bij de 800 euro in de buurt. klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Dit is de alcohol bus van het VHT, deze diende vandaag echter als 'administratiebus'. Hier werden onder ander de rijbewijzen ingevorderd. En ook de nodige persoonsgegevens werden in deze bus nagetrokken.

Het verkeershandhavingsteam van Zuid-Holland-Zuid controleert regelmatig op deze manier de snelheid van bestuurders op dit stuk van de A16. Dit keer was de controle in de richting Rotterdam naar Breda. Maar vaak staat het team ook op de andere kant te controleren. Echter dan vanaf de fietsersbrug. Een goede plek dus om je snelheid in de gaten te houden.

Als afsluiting het nieuws bericht van de politie Zuid-Holland-Zuid.

Roze zaterdag na verkeerscontrole op A16
Dordrecht, 19-04-2009

ROZE ZATERDAG NA VERKEERSCONTROLE OP A16HENDRIK-IDO-AMBACHT – Bij een gezamenlijke verkeerscontrole door het Verkeershandhavingsteam van de Politie Zuid-Holland-Zuid, het Korps Landelijke Politiediensten en twee motorrijders van de Regionale VeiligheidsOndersteuning zijn zaterdag 34 rijbewijzen ingevorderd. Eveneens werd voor ruim 9800 Euro aan boetes geďncasseerd.

De politie controleerde zaterdag vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur op de snelweg A16 ter hoogte van Hendrik-Ido-Ambacht. Met behulp van een laser werd de snelheid van de weggebruikers in de gaten gehouden. 98 bestuurders reden harder dan de op dat deel van de A16 toegestane maximum snelheid van 100 km per uur. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 198 km per uur.
De politie controleert regelmatig op snelheid aangezien dit één van de belangrijkste oorzaken is van het aantal

verkeersongevallen. Eveneens is het een grote irritatiebron van andere weggebruikers waardoor de agressie in het verkeer toeneemt. Belangrijke criteria voor de politie om regelmatig te controleren op snelheidsovertredingen.

Zaterdag bleek dit maar weer eens de moeite waard toen 34 rijbewijzen werden ingevorderd aangezien de bestuurders van deze voertuigen de maximum snelheid met minimaal 50 km per uur overtraden.

Vanaf 50 km per uur heeft de politie de mogelijkheid om het rijbewijs van de bestuurder in te vorderen. Het rijbewijs wordt opgestuurd naar de officier van justitie die beslist of en wanneer de bestuurder zijn rijbewijs terug krijgt. Diverse andere verkeersovertredingen als het niet handsfree bellen en het rijden zonder rijbewijs werden zaterdag 18

april eveneens bekeurd. In totaal schreef de politie, buiten de ingevorderde rijbewijzen, nog eens voor ruim 9800 Euro aan boetes uit. Ook in de komende tijd zal de Politie Zuid-Holland-Zuid regelmatig blijven controleren op snelheid om zo de

veiligheid in het verkeer te verhogen!

Auteur: Nicolette BovenhorstTekst en foto's: Ismael


De uitingen en meningen die in dit artikel worden uitgedrukt geven niet noodzakelijk de mening of het standpunt van Flitsservice.nl weer en is voor volle verantwoording van de auteur.

Flitsservice.nl wordt gehost door:

Prolocation bannerTerug naar het reportage overzicht