1 minuut winst, 150 euro verliesDatum van foto's: woensdag 27 mei 2009
Tijdstip: 20.50 - 21.30


Vanavond wilden MarcoV en ik een kijkje gaan nemen bij het KLPD in Breda. Op de Graaf Engelbertlaan zagen we ineens aan de overkant bij het tankstation een mobiele tekstkar staan. En daarna doemde ook de alcoholbus van het VHT op. Wij wisten dus al genoeg…

Op de tekstkar stonden, afwisselend, de teksten: “politiecontrole”, “1 minuut winst, 150 euro verlies” gevolgd door een afbeelding van een rood verkeerslicht. Het leek er even op dat er werd geschreven voor de roodrijders op de kruising na het tankstation. Echter zijn we iets verder doorgereden en op de bekende plek bij de zijweg naar het Amphia Ziekenhuis stonden een opvallende motoragent met daarnaast een onopvallende motor.


klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Op deze kruising (Graaf Engelbertlaan met Diaconesseweg) wordt vaker door het VHT gecontroleerd op roodlicht. Meestal werd er ook selectief gelaserd echter had men er deze keer voor gekozen om het alleen te houden bij roodlicht en eventuele andere overtredingen uitgezonderd dus de snelheid. Als je met 50 de verkeerslichten naderde, had je bij rustig verkeer meestal groen licht als beloning.
We zijn eerst gestopt bij de twee motoragenten. Deze vertelden ons dat op deze kruising erg vaak door rood gereden wordt. Ondanks het, relatief, rustige verkeersaanbod werden er in de tijd dat wij er bij stonden, toch veel automobilisten van de weg geplukt die het rode licht aldaar negeerden. klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
De kruising is ter hoogte van een toegangsweg naar het parkeerterrein van het Amphia Ziekenhuis (Langendijk). Toen wij er tegen het einde van de controle bij stonden, was het niet druk met kruisend verkeer van het ziekenhuis en (brom)fietsers.
Toch is op de kruising in de zomer het kruisende verkeer niet overduidelijk zichtbaar wegens begroeide struiken. Derhalve kun je er niet op gokken om het rode licht te negeren. Bovendien werken de verkeerslichten op basis van verkeersaanbod, zodat je met wachten niet veel tijd kwijt bent. klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
De overtreders werden naar het tankstation geleid alwaar de bekeuring werd uitgeschreven. Plotseling zagen we op de mobiele tekstkar een getal verschijnen. Wat blijkt, in de tekstkar zit een, niet geijkte radarbalk die zo stond ingesteld dat bestuurders die meer dan de toegestane 70 reden, op hun snelheid werden geattendeerd. De tekstkar is dus voor velerlei doeleinden inzetbaar. De teksten en plaatjes kunnen ook naar hartelust worden toegevoegd.

Dit is de eerste controle van het VHT die wij meemaken die hoofdzakelijk is gericht op roodlicht. De overige controles die wij meemaakten dan wel die in de persberichten verschenen, betroffen controles op snelheid, alcohol en bromfietsen. Wat ons betreft zien we graag meer mobiele roodlichtcontroles. In combinatie met de tekstkar kan iedereen worden geďnformeerd over de reden van de politie-inzet zodat ook de volgende kruisingen veilig door groen overgestoken werden.


Tekst en foto's: Petertjuh en MarcoV


De uitingen en meningen die in dit artikel worden uitgedrukt geven niet noodzakelijk de mening of het standpunt van Flitsservice.nl weer en is voor volle verantwoording van de auteur.

Flitsservice.nl wordt gehost door:

Prolocation bannerTerug naar het reportage overzicht