Invloedrijke controleDatum van foto's: vrijdag 16 oktober 2009
Tijdstip: 22:00 uur


Op de oostelijke A4 (Den Haag richting Amsterdam) werd er een verkeerscontrole gehouden ter hoogte van het brugrestaurant (hmp15.0). Er was eerst sprake om beide rijrichtingen te controleren, onbekend is waarom er maar 1 richting gedaan werd.

Tijdens deze controle waren veel instanties aanwezig: Douane, Marechaussee, ANWB, Inspectie Verkeer & Waterstaat, Motorrijtuig Belasting en Veilig Verkeer Nederland (van die bekende bob-sleutelhangers).

De prioriteit van deze controle lag bij het rijden onder invloed (van alcohol en/ of drugs). Hoewel men zonder bekeuring een kapot lampje meteen kon (laten) vervangen door de aanwezige ANWB, werden andere niet-toegestane zaken wel meegenomen.


klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Zo'n 1.5km (hmp16.5) voor het brugrestaurant stond op de vluchtstrook een zuurstok met ANPR. Wagens met bepaalde kenteken-kenmerken (zoals gestolen, gezocht, te weinig betaalde belastingen of bekeuringen, geregistreerde invloed-rijders) werden eruit gepikt en door enkeleklaar staande opvallende motoren naar het brugrestaurant gebracht. Dit gebeurde ook met rijders die opvallend rijgedrag (zoals door alcohol, drugs, zenuwachtig, kapotte verlichting) vertoonden.
Bij het brugrestaurant stonden de verdachte wagens in de parkeervakken, waar de controle (op papieren, verlichting, technische staat, verdachte en verboden middelen) verder afgehandeld werd.
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Op de achtergrond staat een KLPD-wagen, alwaar de afdeling vreemdelingenpolitie hun plekje had. Al aan het begin van de controle had men 1 vreemdeling kunnen aanhouden.
Ook een aanhanger zonder kentekenplaat ontkwam niet aan de controle.
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Men had ook de lokale flitswagen, een VW Touran 1.6i van Kennemerland Hoofddorp en een promotiebus gebruikt. Vermoedelijk voor vervoer van agenten.
De ANWB was aanwezig om (overwegend) kapotte lampjes te verwisselen. Van een aanhanger werd de bedrading doorgemeten, aangezien de betreffende lampjes van de wagen het wel deden.
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Rond middernacht was er een algemene pauze. Blaastuutjes lagen massaal in plastic emmers te wachten ...
... terwijl de agenten een warme maaltijd nuttigden van een cateringbedrijf.
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Na half 1 ging de controle weer verder. Taxi's werden ook gecontroleerd. Tevens onderging de wagen op deze aanhanger aan een grondige inspectie.
Opvallend was ook dat er diverse reporters van andere media aanwezig waren. Hier twee cameraploegen, die een opvallend beschilderde wagen op film zetten.
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

Het persbericht van de politie Kennemerland meldt het volgende over deze controle:

Persberichten 18 oktober 2009 Kennemerland

Verkeersveiligheidscontrole A4 - Haarlemmermeer

HAARLEMMERMEER, 16 en 17 oktober – Tussen 21.30 en + 04.30 uur heeft de politie Kennemerland op de Rijksweg A4 in samenwerking met de diverse partners een grote verkeersveiligheidscontrole gehouden. Aan deze controle werkten mee: de Belastingdienst, Motorrijtuigenbelasting, Douane, Inspectie Verkeer en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Veilig Verkeer Nederland, de Wegenwacht, de ANWB en het KLPD (Korps Landelijke Politiediensten). Hoofddoel voor de politie van deze grote controle was het bevorderen van de verkeersveiligheid, door de weggebruikers te controleren op het rijden onder invloed van alcohol en drugs. Door de motorrijders van de politie werden bestuurders vanaf de A4 in de richting van Amsterdam naar de controlelocatie geleid op de parkeerplaats nabij het brugrestaurant. Ook werd extra gelet op het bezit van drugs en vuurwapens.

11 Drankrijders aangehouden, veel BOB’s!

Tijdens de controle op de A4 werd bij honderden bestuurders door de politie een blaastest afgenomen en 11 drankrijders werden aangehouden. De rest van alle gecontroleerde bestuurders bleek niet onder invloed van alcohol te rijden. Aan deze nuchtere bestuurders werden door medewerkers van Veilig Verkeer Nederland een BOB-sleutelhanger uitgedeeld.

Tegen alle drankrijders werd ter plekke proces verbaal opgemaakt en zij ontvingen een (tijdelijk) rijverbod. (Voor meer informatie over het rijden onder invloed: zie onderaan)

Drugs en wapenbezit

De politie was tevreden over de resultaten m.b.t. het rijden onder invloed van drugs: er werd geen drugs aangetroffen bij de gecontroleerde bestuurders.

Een man bleek in zijn auto een verboden wapen te hebben: dit is in beslag genomen door de politie.

Technische mankementen, verkeersonveilige zaken en asbest in de kofferbak

De Wegenwacht was op de controlelocatie aanwezig om de kleinere technische mankementen kostenloos te verhelpen. Bij defecte verlichting werd door de politie geen bekeuring uitgeschreven, indien dit ter plaatse verholpen kon worden door de Wegenwacht.

Drie bestuurders kregen een bekeuring voor gladde banden waaronder een taxichauffeur, en twee bestuurders werden beboet omdat hun auto niet verzekerd was.

Een bestuurder maakte zich schuldig aan een ernstig milieudelict: hij bleek achterin zijn auto asbest te hebben liggen. Tegen deze bestuurder is proces verbaal opgemaakt.

De politie was minder tevreden over het feit dat vier bestuurders helemaal niet in bezit waren van een rijbewijs. Tegen hen is proces verbaal opgemaakt en zij moesten hun auto laten staan.

De politie vorderde het rijbewijs in van een automobilist die met een snelheid van 163 km/uur over de A4 reed, waar ter plekke een maximum snelheid gold van 70 km/uur. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt en hij is zijn rijbewijs voorlopig kwijt.

Daarnaast bleken 17 bestuurders hun rijbewijs niet bij zich te hebben.

De inspectie van Verkeer en Waterstaat controleerde tientallen taxichauffeurs en een autobus. Twee taxichauffeurs kregen proces verbaal; een voor het niet gebruik maken van de taximeter en een voor het rijden zonder taxivergunning.

Wanbetalers, gezochte personen en illegale vreemdelingen

Ook werden door de politie tijdens deze controle wanbetalers opgespoord met behulp van de ANPR (automatic numberplate recognition). Deze kenteken-lezende apparaten hebben een computerbestand dat gevuld is met kentekens die gekoppeld zijn aan o.a notoire drankrijders, wanbetalers, gestolen voertuigen, signaleringen, katvangers etc.

Hierdoor werden acht bestuurders uit het verkeer gehaald die hun bekeuringen niet hadden betaald. Op de locatie was een pinapparaat aanwezig, zodat zij hun boete ter plekke konden betalen.

Tevens werd een bestuurder uit het verkeer gehaald omdat hij gesignaleerd stond (=moest worden aangehouden) voor politiekorps Amsterdam-Amstelland vanwege een ernstig delict. Deze man werd door de politie aangehouden en overgedragen aan de collega’s van Amsterdam-Amstelland, die hem direct van de controlelocatie kwamen ophalen.

Tijdens de controle werden twee illegale vreemdelingen overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie, die ook op de controlelocatie aanwezig was. Een van de illegalen vestigde extra de aandacht op zichzelf, door bij de staandehouding hard weg te rennen. De politie was echter sneller en hield de man staande.

Belastingdienst

Ook de Belastingdienst maakte gebruik van de ANPR (Na een signaal werd dit direct doorgegeven aan de motorrijders van de politie, die de betreffende bestuurders naar de controles begeleidden). Hierdoor werd door de Belastingdienst een totaal van openstaande belastingen achterhaald voor een bedrag van ruim € 26.500,-- (niet betaalde loonbelasting, motorrijtuigenbelasting, inkomenstenbelasting etc). Bij mensen die niet direct konden betalen, werd door de Belastingdienst beslag gelegd op 10 auto's waarvan er vier direct werden afgevoerd. De Belastingdienst controleerde ook in kader van het patserproject. Dit project richt zich op mensen die dure spullen hebben, terwijl ze deze (volgens hun belastinggegevens) niet kunnen betalen. In het kader hiervan gaat de Belastingdienst vier personen nader onderzoeken.

De Douane controleerde tientallen voertuigen met buitenlands kenteken en een bestuurder kreeg een naheffing voor de bpm die niet betaald was.

Waarom de politie alcoholcontroles houdt

Bij circa 15% van alle verkeersongevallen is er drank in het spel. Dat betekent dat er ieder jaar door alcohol minimaal 150 doden vallen en er minimaal 3.500 mensen in het ziekenhuis belanden na een verkeersongeval (cijfers over de afgelopen 5 jaar). Regio Kennemerland staat in de top 3 van het totaal aantal drankrijders in Nederland. Daarom controleert de politie 24 uur per dag op het rijden onder invloed van alcohol: met rijdende controles en alcoholfuiken.

Feit is dat het drinken van 3 glazen alcohol het ongevalsrisico verhoogt met 100%.

In de wet is bepaald dat het verboden is om een voertuig te besturen onder invloed van een stof waarvan redelijkerwijs verwacht kan worden dat het gebruik ervan de rijvaardigheid kan verminderen. Dit kan zowel alcohol, drugs als bepaalde medicijnen zijn. Rijden onder invloed is een misdrijf. De sancties variëren van een rijverbod en hoge geldboetes tot een gevangenisstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid. Voor de tarieven van de geldboetes: zie www.verkeershandhaving.nlTekst en foto's: egeltjes


De uitingen en meningen die in dit artikel worden uitgedrukt geven niet noodzakelijk de mening of het standpunt van Flitsservice.nl weer en is voor volle verantwoording van de auteur.

Flitsservice.nl wordt gehost door:

Prolocation bannerTerug naar het reportage overzicht