Sneaky controle op de N247 bij BeetsDatum van foto's: zondag 27 januari 2013
Tijdstip: 16:30 uur


Ik reed op de N243 richting Hoorn, en ik was een snelheidscontrole aldaar nog geen minuut geleden gepasseerd toen ik zag dat er in de buurt op de N247 ook op snelheid gecontroleerd zou worden. Even de N247 opgereden en gezocht naar een controle die volgens de melding vanuit een parkeerhaven uitgevoerd zou worden.

klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
In de wel vaker gebruikte parkeervakken was niks te zien. Pas toen ik bij de kruising bij het dorpje Beets kwam, viel me een statiefje achter een lantaarnpaal op. Ik kwam vanuit de richting Hoorn gereden en vanuit die richting was het statiefje goed te zien. Pas toen ik op de kruising reed zag ik de auto half in de berm op de Kleine Koog staan.
Even de auto aan de kant gezet, doorgegeven dat de melding aangepast kon worden, en wat foto's gemaakt.

radar nh n247 oosthuizen ri hoorn bij hmp 54.3 thv beets
Ik ben de weg even overgestoken om een foto van het setje en het hectometerpaaltje (54.3) te maken, om zo ook te kunnen laten zien dat hij aardig verstopt stond. De controleur kon me vanuit zijn auto zien, maar maakte geen aanstalten om naar me toe te komen. Aangezien ik zelf ook geen behoefte aan een babbeltje had, heb ik ook niet het initiatief daartoe genomen. klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
De auto met controleur stond zoals gezegd op de Kleine Koog in de berm. Gelijk een aanvulling voor de kentekenlijst, omdat nog niet zeker was of deze auto (ook) met statief flitste. Nu is het (volgens een andere controleur bij een andere snelheidscontrole) zo dat dit de dienstauto van de chef is, en deze auto wat snelheidscontroles betreft alleen gebruikt wordt voor het vervoeren van setjes op statiefjes.
Nu kunnen er bij deze, maar ook bij vergelijkbare kruisingen langs deze weg, gevaarlijke situaties ontstaan door het grote snelheidsverschil met in- en uitvoegende automobilisten. Zowel overstekend (landbouw)verkeer als in- en uitvoegend verkeer is soms slecht te zien door het schuin omhoog lopen van de weg bij bruggen en kruisingen, en ook de laagstaande zon zal vandaag zeker geen positieve bijdrage hebben geleverd aan de verkeersveiligheid. (Voor mensen die onbekend zijn in de buurt; in- en uitvoegen is bij deze dubbele kruising verboden, maar 1km verder is een vergelijkbare kruising waar dit niet verboden is.) Omdat ik zelf heb kunnen meemaken tot wat voor vervelende situaties de combinatie van snelheidsverschil, slecht overzicht en laagstaande zon kan leiden, kan ik begrip opbrengen voor de preventieve ''open-vizier'' controles rond deze kruisingen. Mijns inziens draagt deze controle niet bij aan de verkeersveiligheid, en kan het slechts een afleiding voor automobilisten worden, die wellicht teveel aandacht besteden aan het vreemde object in de berm. klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Ik ben daarna via de parallelweg naar Oosthuizen gereden, en via de rotonde de N247 weer op gegaan voor een drive-by foto. Toen ik weer bij de controle kwam was de auto dichterbij gehaald, en was de controleur met een laptop op het statief bezig. Ik vermoed dat hij aan het inpakken was, want een tijdje later stond er helemaal niks meer. Als je je inbeeld dat de auto uit beeld geparkeerd zou staan, en er ook geen persoon met politiejas bij het hectometerpaaltje zou staan, zul je zien dat de controle vrij slecht zichtbaar was. Dit laatste zeker voor automobilisten die hun aandacht bij het verkeer hielden (en misschien wel luttele kilometers per uur te hard reden).
Tot slot nog een foto die ik jullie niet wilde onthouden. Een overzichtfoto van de kruising, de snelheidscontrole en de ondergaande zon. De foto is in de richting van Oosthuizen genomen. klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Tekst en foto's: A7 Racer


De uitingen en meningen die in dit artikel worden uitgedrukt geven niet noodzakelijk de mening of het standpunt van Flitsservice.nl weer en is voor volle verantwoording van de auteur.

Flitsservice.nl wordt gehost door:

Prolocation bannerTerug naar het reportage overzicht