Roodlichtcontrole in HoornDatum van foto's: woensdag 24 juli 2013
Tijdstip: 16:30


Woensdag 24 Juli kwam er een melding binnen van een snelheidscontrole die zou plaatsvinden op de Provincialeweg in Hoorn, ter hoogte van industrieterrein Hoorn 80. Aangezien het al een tijd geleden was dat ik daar een controle had gezien, besloot ik de controleur te vereren met een bezoekje. Bij de controle aangekomen heb ik wat details doorgegeven, en heb ik me bij de dienstdoende controleur gemeld. Foto's maken was geen probleem, en de controleur heeft nog het een en ander uitgelegd over deze controle.

radar nh n506 in hoorn op de provinciale weg op de kruising met de kernweg door bruine vw golfklik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Ik hoefde in ieder geval niet lang te zoeken naar de controle, want deze werd met open vizier uitgevoerd vanaf de kruising. Vanuit de in de grasberm geparkeerde 21-JXF-6 werd de plaatselijke maximumsnelheid gehandhaafd.

Even wat meer info over dit stukje weg. Op de achtergrond is het verloop van de Provincialeweg richting de A7 te zien. Zo'n 3km verder in deze richting is de locatie waar ik deze repo over geschreven heb. De Provincialeweg is vanaf de A7 afwisselend 2x1 danwel 2x2 stroken breed. Bij deze kruising wordt er voor de laatste maal geritst, en is de weg tot Enkhuizen 2x1 strook breed. Zoals ik in bovengenoemde repo al uitlegde, wordt deze weg veel gebruikt om de N302 te vermijden. Deze kruising is dan voorlopig de laatste mogelijkheid om (legaal) een vrachtwagen of slaaprijder voorbij te komen, want hierna geldt voor het grootste deel van de weg een inhaalverbod.
Bij het inhalen wordt vaak het gaspedaal wat dieper ingedrukt, en de 140pk sterke VW Golf van district Noord Holland-Noord stond klaar om dergelijke hardrijders op de foto te zetten. Een groot deel van ongelukken op deze kruising wordt echter niet veroorzaakt door te hard rijden, maar door het negeren van het rode verkeerslicht. Met enige regelmaat wordt er onder een diep-oranje of rood verkeerslicht doorgereden om nog even voor de al eerder genoemde vrachtwagen of slaaprijder te komen.

Verkeer dat vanaf het industrieterrein de N506 of de Provincialeweg op komt moet ritsen, en dit leidt nog wel eens tot stoplichtsprintjes. Als er direct bij groen licht snel opgetrokken wordt, bestaat de kans dat de optrekkende automobilist verkeer tegen komt dat (meestal met hoge snelheid) net door rood rijdt. Naast een hoop bijna-ongelukken is het hier helaas ook regelmatig raak met ongelukken met meer dan alleen blikschade.
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Nadat er een auto met 128km/u door rood licht heen kwam zetten, heb ik een kort gesprek gehad met de controleur over ongelukken op deze kruising. We waren het er over eens dat het ritsgedrag (o.a. het door rood rijden om nog even in te halen) van sommige mensen hier te wensen over laat. In dit gesprek wist de controleur mij te vertellen dat niet alleen hardrijders, maar ook mensen die het rode verkeerslicht negeerden op de foto gingen.
De controleur legde in het kort uit dat wanneer het verkeerslicht rood werd, hij er met de laptop voor zorgde dat alle passanten op de foto gingen.

Ik durf het niet met zekerheid zeggen, maar ik vermoed dat de foto slechts ter ondersteuning is en dat de mensen bekeurd worden op het woord van de controleur. Interessant om te weten is of na het opvragen van de relevante documenten ook standaard de foto wordt toegestuurd aan mensen die het rode verkeerslicht hebben genegeerd.
Bij vorige controles waarbij ik deze auto met een statiefje tegenkwam heb ik niet de kans gekregen om de ijksticker op de foto te zetten. Bij deze controle was dit echter geen probleem, en ik kan nu zeggen dat dit setje nog goed is tot 24-04-2014.

Deze VW Golf wordt regelmatig gespot bij snelheidscontroles. Het zien van deze auto is daarom voor veel automobilisten in Noord Holland al een reden om het rempedaal even aan te tikken.
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
In tegenstelling tot controles die we in het verleden langs de N506/Provincialeweg hebben gezien was deze opstelling voor de oplettende automobilist wl herkenbaar als snelheidscontrole. De controleur had er weinig moeite gedaan om de auto te verstoppen, en dwong zo de oplettende automobilist om onder de maximumsnelheid en bij groen licht de kruising te passeren. Dat er op deze manier op rood licht gecontroleerd werd was nieuw voor mij, maar volgens de controleur is dit al vaker gebeurd en zal dit in de toekomst ook herhaald worden.

Al met al vond ik dit wel een redelijke controle. Een beetje in de zin van "als ze dan toch op snelheid moeten controleren, dan maar zo". Helaas heb ik na deze 'opzichtige' controle geen controles meer gezien op deze locatie maar werd er, uitzonderingen daargelaten, weer als vanouds met verstopte statiefjes gecontroleerd.
Tekst en foto's: A7 Racer


De uitingen en meningen die in dit artikel worden uitgedrukt geven niet noodzakelijk de mening of het standpunt van Flitsservice.nl weer en is voor volle verantwoording van de auteur.

Flitsservice.nl wordt gehost door:

Prolocation bannerTerug naar het reportage overzicht