Stiekeme controles rondom AlkmaarDatum van foto's: vrijdag 4 oktober 2013
Tijdstip: 16:30 uur


Op de randwegen van Alkmaar wordt de snelheid van automobilisten regelmatig op verdekte wijze gecontroleerd. Zo wordt er op het vernieuwde stuk van de N242 graag op onzichtbare wijze gecontroleerd van achter de groene flappen nabij de Nollenweg.
Ook de andere kant van Alkmaar moet het ontgelden met snelheidscontroles op de N9, ook wel bekend als de HeilooŽr Tolweg.

Vrijdag 4 oktober was de N9 weer aan de beurt. Ik reed over de westelijke randweg van Alkmaar richting rotonde Kooimeer toen ik een wit overhemd in de bosjes zag staan. Daar het al 6 jaar geleden was dat er een repo over deze locatie gemaakt was, besloot ik om te keren voor wat foto's.

klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
De auto in de buurt geparkeerd, de controle doorgegeven en mijn bedoelingen bekend gemaakt bij de controleur.

radar nh n9 ring alkmaar ri den helder thv hmp 76.0 na afslag heiloo (a7 racer)

Op de foto zien we de N9 richting rotonde Kooimeer. De weg bestaat hier uit 2x2 rijstroken en er geldt een maximumsnelheid van 70km/u. De 2 rijbanen worden gescheiden door struikgewas, en dus kan er door een setje slechts 1 kant op worden gecontroleerd.
De controle stond zoals deze foto laat zien bij hectometerpaal 76,0. De voorsorteerstrook op de foto leidt naar de buurt 'Oranjewijk', waar ook de pakezel stond. Mensen die op deze weg willen invoegen (en/of oversteken en aan de andere kant invoegen) moeten over het algemeen even wachten voordat dit lukt. Niet vanwege de hoge snelheden die hier gereden worden, maar vanwege de automobilisten die door de slecht afgestelde verkeerslichten in grote groepen langs komen. klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
De controleur zat warm en droog in een bekende pakezel, de 79-XL-TR. De auto stond op de Regulierslaan uit het zicht van automobilisten geparkeerd. Het statiefje kon door een pad door de bosjes in de gaten gehouden worden. De controleur vond het geen probleem dat ik foto's maakte, en was zo vriendelijk mij te vertellen dat ik me de moeite beter kon besparen, omdat ze hier toch maar zelden staan.
Zoals gebruikelijk in de avondspits was het behoorlijk druk op de N9, en kwamen de auto's in grote groepen voorbij gereden. Op deze weg ontstaan veel irritaties door het onnodig links rijden van automobilisten die ver van te voren al voorsorteren. Meestal wordt er dan rond, of zelfs iets onder de maximumsnelheid gereden. Mede hierdoor verwachtte ik geen hoog percentage overtreders. klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Toen ik even later op de handheld keek hadden 193 van de 2196 passanten schijnbaar toch een gaatje gevonden om even in door te rijden. Over de ijking kan ik helaas niks zeggen, want de sticker was onleesbaar.
Tekst en foto's: A7 Racer


De uitingen en meningen die in dit artikel worden uitgedrukt geven niet noodzakelijk de mening of het standpunt van Flitsservice.nl weer en is voor volle verantwoording van de auteur.

Flitsservice.nl wordt gehost door:

Prolocation bannerTerug naar het reportage overzicht