Demonstratie Jenoptik LaserPatrolDatum van foto's: zondag 28 juli 2002
Tijdstip: 14:00


Op deze prachtige snikhete dag hebben we maar eens wat filmpjes gemaakt over de Jenoptik Laserpatrol.


Een gevreesd soort van snelheidscontrole. Vanaf statief ben je vrijwel kansloos. Op enige honderden meters (officieel maximaal van 10 tot 400 meter) is je snelheid bepaald door iemand die sneaky achter een bushokje, boom, of een reklamebord staat. Voor je het door hebt wordt je aan de kant gezet of schrijven ze je kenteken op (bezwaar maken, kan immers een schrijffout zijn gemaakt).
We hebben een afgelegen weg opgezocht en de Laserpatrol op een statief gezet. Hieronder het resultaat.

klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Hier een foto van de opstelling. Raymond bedient de camera en Shadow staat achter de LaserPatrol. Het einde van de weg was 1200 meter verderop. Een lange rechte weg dus ;-)

Allereerst een klein filmpje waarim je de laserdiode van de LaserPatrol ziet oplichten.


Film: Laserdiode zichtaarHier een demonstratie waarbij de tegemoetkomende auto al op 533 meter in 1 keer wordt gelaserd. De zachte piepjes betekenen dat de LaserPatrol geen correcte meeting heeft, harde piepjes betekenen dat er correct gemeten is.


Film: Demonstratie LaserPatrolVoor diegenen die het niet af kunnen leren, hier nog een demonstratie. De eerste meting is op 695 meter.


Film: Demonstratie LaserPatrol #2Hier een demonstratie waarbij een afgaande motorfiets wordt gelaserd. Let op het feit dat er pas een meting is, als de laser door middel van de rode punt op het kenteken komt.


Film: Demonstratie LaserPatrol afgaand op een motorfietsDus wat kan een lasersensor er dan nog aan doen? Wettelijk is vastgelegd dat er pas een geldige meting is wanneer de afstand tussen LaserPatrol en voertuig niet meer is dan maximaal 400 meter. Als je dus al wordt gelaserd op grotere afstand, kan je door middel van een waarschuwende sensor je snelheid omlaag brengen. Ook is het zo dat niet iedere meting meteen lukt. Vanaf een statief lukken de meesten in de eerste 2 of 3 seconden, maar vanuit de hand is dit een stuk moeilijker. Dan heb je nog een kans.


Film: Demonstratie Lasersensor


Tekst en foto's: Martijn


De uitingen en meningen die in dit artikel worden uitgedrukt geven niet noodzakelijk de mening of het standpunt van Flitsservice.nl weer en is voor volle verantwoording van de auteur.

Flitsservice.nl wordt gehost door:

Prolocation bannerTerug naar het reportage overzicht