Er werd met scherp geschoten op het Lammenschans te Leiden



Datum van foto's: woensdag 7 augustus 2002
Tijdstip: 15:00u - 17:00u


Afgelopen Zondag werd ik door Superkoerier (bekend van de fora) gebeld dat ze stonden te laseren bij mij in de buurt. Aangezien hij zelf geen camera bij zich had vroeg hij zich af of ik misschien interesse had om even wat foto's te komen maken.



Aangezien ik toevallig een Supra toerdag had was ik op dat moment niet in de buurt. Ik liet Superkoerier weten dat ik er wel aan zou komen maar niet zou weten wanneer ik aanwezig kon zijn op de plaats des onheils.



Achteraf besloot ik om toch maar direct vanuit Hoofddorp af te reizen naar Leiden-Zuid, ik had immers wel een camera bij me (zoals gewoonlijk eigenlijk). Zo kwam het dat ik uiteindelijk ver van te voren volop zwaaiend op de schietende politieagent afkwam.



De agent in kwestie zal waarschijnlijk gedacht hebben dat ik over uitmuntende ogen beschikte of over een laserdetector in de auto maar niets was minder waar. Tot grote hilariteit van de automobilist achter mij trouwens.



Affijn, auto geparkeerd en digitale camera getrokken als tegenactie. (Superkoerier was namelijk ten tijde van deze actie naar huis gereden om zijn camera te halen voor het geval ik niet op tijd aanwezig kon zijn).

klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Allereerst wil ik even kwijt dat ik niet al te goede vrienden heb bij het korps Hollands Midden dus begon ik op voorhand eigenlijk al herkenbare foto's te maken van de ambtenaren in actie.



De agent was druk doende met zijn lasergun en had geen oog voor wat er om zich heen gebeurde. Dit kon ook onmogelijk anders omdat ik vanuit de auto vanaf een parkeerplaats foto's maakte wat totaal niet opviel voor de heren en dame in kwestie op en rond het station.



Affijn, de (motor)agent stond dus snelheden te meten onder het toeziend oog van wat jeugdig publiek.
Ondertussen was zijn collega bezig met een scooter die op de rollerbank werd gezet en dergelijke. Dat zou wat mij betreft niet vaak genoeg mogen gebeuren. Ik vind het best dat je een mooie scooter bezit, maar dat irritante gedoe van het grootste gros van de scooter rijders...



Knetterende uitlaat, elke milliseconde aan de gashendel hangen en dan weer loslaten e.d. ... Kom op zeg, je haalt hoogstens 100 km/u met zo'n ding. Big deal...



Affijn, tot zover mijn weerstand jegens scooters en de berijders daarvan...
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
De agent in kwestie geeft een cursus: "hoe zet ik een helm goed op, deel 1"...
Terwijl de andere motoragent ondertussen maar blijft laseren en laseren en laseren en... klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
...Kwam de agente die verderop klaarstond om passanten aan te houden al aangelopen om te vragen of er uberhaupt nog iets aan te houden viel vandaag of dat ze er beter mee kon stoppen. Niemand reed tenslotte in de tijd dat ik er stond spectaculair te hard. Ik had eigenlijk ook niet echt anders verwacht.



Het heeft niet zo heel veel zin om hier te racen, ten eerste zijn er (lege) flitspalen geplaatst op deze weg en zit deze weg dermate vol kruisingen dat je echt je best moet doen om te hard te rijden.
Kiekeboe!





De agent had het klaarblijkelijk reuze naar zijn zin met zijn meetapparaat en ging gewoon door terwijl mevrouw allang van de vluchtheuvel verdwenen was. (Daar stond zij namelijk, om een eventueel slachtoffer staande te houden).



Toen ik zelf samen met Superkoerier ook naar een nabij gelegen vluchtheuvel liep om een beter shot van deze ambtenaar in functie te krijgen werd het hem te gortig en stopte. Hij liep rustig op ons af en aangezien wij niet de intentie hadden om kwaad te doen, bleven wij gewoon staan.



De lasergunner was volgens mij slechts zijdelings op de hoogte van wat zich op Internet afspeelde maar vroeg wel uitdrukkelijk wat er met die foto's ging gebeuren. Nadat wij ons beleid hadden uitgelegd was deze man al iets gerustgestelder. Bovendien gaf hij zelf al aan dat hij waarschijnlijk alleen gefotografeerd zou kunnen worden met een laserapparaat voor zijn gezicht. Dat dat niet helemaal waar was wist ik inmiddels al maar ach ;).
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

Een aardig gesprek volgde waarin de agent uitleg gaf over de beweegredenen om hier te gaan staan. Het is een weg met veel kruisingen die vlak op elkaar liggen en waar vaak ongevallen gebeuren. Precies de plek waar wij het liefst controles zien, plekken waar snelheid wel degelijk grote invloeden heeft op een ongeval. Verder gaan ze ook vaak op plekken staan als de buurt geklaagd heeft. Deze weg word 's nachts wel eens gebruikt als racebaan. Wij keuren dat soort praktijken ook niet goed natuurlijk, die kan je beter op de Maasvlakte uitvoeren. Als je daar niet word weggejaagd door de politie regio Rotterdam Rijnmond tenminste.



Helaas zien we controles als deze maar zelden. Na het gesprek met ons hield de agent het dan ook voor gezien. Volgens mij was het etenstijd en gingen ze daarna weer verder op een andere stek. Alleen hadden ik en Superkoerier geen zin om de politie verder te achtervolgen vandaag.



Overigens gebeurde bij mij voor de deur gisteren ook een redelijk fors ongeval met een fietser en een auto, amper twee kilometer van deze plek (hemelsbreed). De bestuurder van de auto (een man op wat oudere leeftijd) had de fietser totaal over het hoofd gezien. Iets wat volgens ons vaker voorkomt als oorzaak nummer 1 bij een ongeval dan het aanhouden van een te hoge snelheid. Vervolgens gaan we dus in de regio controleren op snelheid. Lo-gisch...



* Ander vreemd voorval is dat de bestuurder stadslicht voerde bij complete duisternis (dit bleek ook uit getuige verklaringen). Waar gaat dat toch heen met de gemiddelde rijvaardigheid van een automobilist.


Tekst en foto's: DLdB


De uitingen en meningen die in dit artikel worden uitgedrukt geven niet noodzakelijk de mening of het standpunt van Flitsservice.nl weer en is voor volle verantwoording van de auteur.

Flitsservice.nl wordt gehost door:

Prolocation banner



Terug naar het reportage overzicht