Illegale controle op de N11 met lasergunDatum van foto's: zaterdag 16 november 2002
Tijdstip: 16:00u - 16:30u aanwezig op plaats delict


Eigenlijk had ik er helemaal geen zin in vandaag... Ik moest even kleding gaan shoppen in Leidschendam en ik was gisteren al tot de conclusie gekomen dat mijn dieseltje niet zou starten wegens een leeggedronken accu. Radardetector aan laten staan en ik was de hele week met mijn prive auto op en neer naar werk geweest voor de lol. Normaal gesproken kan ik me detector altijd aan laten staan omdat ik elke dag wel op de weg te vinden ben, maargoed... Om een lang verhaal korter te maken..Voordat ik wegkon moest ik dus eerst met startkabels aan de gang om met behulp van de ene auto een andere auto weer nieuw leven in te blazen. Aangezien dit niet de eerste keer was dat me deze vergeetachtigheid overkwam was ik er inmiddels al wel bedreven in. Sommige mensen hier in het dorp vonden het weer een hele eigenaardigheid maarja er zullen altijd mensen blijven die het verwisselen van een autolampje al -te spannend- vinden. (Getuige het hoge aantal slecht verlichte bolides op de weg momenteel).Terwijl ik bezig was met deze zware klus belde Fr@ ineens. Hij had een lasercontrole op de N11 gezien maar had geen camera bij zich om het vergrijp vast te leggen. Aangezien hij aan het werk was en dus niet naar huis kon om zijn camera op te halen vroeg hij mij om de plicht te vervullen.Ik had daar eigenlijk niet zoveel zin in maar terwijl ik inmiddels onderweg was met een rijdende auto, besloot ik toch maar even een kijkje te gaan nemen. Zeker omdat Fr@ het maar liefst ook had over een heus camouflage-net. Ik dacht nog; "het moet niet veel gekker worden".

klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Al snel naderde ik de plek des onheils. Fr@ had het goed omschreven en de eerste reflecterende oranje witte jasjes doken al op aan de andere kant van de vangrail."Meneer, weet u dat we net illegaal uw snelheid vastgesteld hebben?". "Dan weet u dat, goedenmiddag".Tenminste, een andere conversatie schiet me niet zo 1-2-3 te binnen.
Verderop stond nog een "stoer bestickerd" motortje klaar op een pechparkeerplek om een auto aan te houden. Via de mobilifoon werd de snelheid doorgegeven. Opvallend is dat er hier van achteren werd gelaserd, dit is ongebruikelijk. klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
En dan het illegale meetpunt... Onder het viaduct de auto van de agent en in de middenberm de agent zelf (gevaarlijk, passanten kunnen schrikken van een staand persoon midden op een autoweg).Omdat deze foto niet erg duidelijk was, heb ik mijn auto maar even geparkeerd en ben lopend het nabij gelegen weiland ingegaan waar ik tevens werd vergezeld door de vader van Fr@. Ik ben dus duidelijk niet de enige die graag dit soort duistere praktijken op de gevoelige plaat wil leggen.
En voila... Wel wat besmeurde schoentjes maar dan is er wel een duidelijke foto van het geheel te maken. Persoonlijk vind ik deze situatie dus levensgevaarlijk. Ik maak me dan ook behoorlijk druk om het welzijn van deze agent. Zou hij gevarentoeslag krijgen voor dit soort capriolen?Ik bedoel, er komen toch auto's met 100 km/u langsrazen op deze autoweg. Als ik dit zo zou doen dan zou mij verteld worden dat ik mezelf in gevaar bracht en misschien ook nog wel een bekeuring krijgen.Misschien moest deze agent het perse zo van de baas doen? Zoja, kijkt de vakbond dan ook mee? Dit is toch niet een normale werkomgeving?
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Nogmaals een duidelijke foto om te laten zien dat het hier werkelijk om een "echte" agent gaat. Op deze foto is namelijk goed te zien dat deze persoon handboeien en een wapen bij zich draagt. "Gewone" controleurs hebben dat niet en hebben dan ook beperkte bevoegdheden. Waarom deze agent dan ook op auto'otjes loopt te schieten is mij niet geheel duidelijk. Ik kreeg toch de indruk dat er in onze regio wel betere zaken te doen waren als agent zijnde. Zeker omdat het controleren met een lasergun sinds kort niet meer rechtsgeldig is, is dit gewoon tijd verdoen. En dat kost geld, belastinggeld.Terwijl ik zo foto's sta te schieten van het hele gebeuren, kwam er ineens een maf figuur door het weiland aangelopen met een portofoon in zijn handen. Ik dacht bij mezelf al zoiets van "jahoor, daar gaan we weer voor de 11.000ste keer". Maar toen dit personage dichterbij kwam bleek de portofoon een scanner te zijn en bovendien iemand die ik al eerder gezien had; yamahaR6. Nog een Flitsservice enthousiasteling! Zo stonden we daar met zijn drieen foto's te maken. Uitermate grappig. De agent zal zich vereert hebben moeten voelen. Hij wekte in ieder geval niet de indruk alsof het hem iets intresseerde dus dat scheelt.
Beetje overkill maar wel humor. Een fotograaf die een fotograaf fotografeert die een lasergunnende agent fotografeert onder een viaduct in een middenberm.Het is dat YamahaR6 geen foto heeft gemaakt van de vader van Fr@ toen hij deze foto schoot. Anders krijg je een foto van een fotograaf die een fotograaf fotografeert die op zijn beurt een lasergunnende agent onder een viaduct staat te fotograferen.Dit soort foto's werken op mijn lachspieren. Gelukkig ben ik geen ambtenaar in functie en hoef ik ook niet zoveel ophef te maken over deze foto. Iets voor op het prikbord in de hal bij het verkeershandhavingsteam te Ter Aar? (Gewoon zomaar een suggestie)Foto: dE (vader van derF)
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Nog een foto die geschoten is door Ed (vader Fr@ (spreek uit, Fred))).Duidelijk zichtbaar is het pad wat naar de pechstrook leid. Alleen te vermoeiend en te koud om vandaag helemaal af te lopen / rijden. Met een redelijk goede camera hadden er wel volstrekt legaal foto's genomen kunnen worden vanaf die plek. Ze willen wel eens staan in een van deze pechhavens met een flitsauto'otje dus goed om te weten.Foto: dE (vader van derF)
Bestickerde brommers reden op en neer over de N11. Veel van mijn foto's zijn helaas mislukt omdat het wel erg koud was en ik moeite had om de camera stil te houden in telelens stand. Was vergeten mijn statief mee te nemen die ik normaal gesproken alleen nodig heb tijdens avondfoto's. Maar ach. klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Fr@'s vader was inmiddels alweer vertrokken op zijn brommer. Ondertussen stond ik nog wat na te praten met YamahaR6 die zijn wagen tactisch had neergezet op een nabij gelegen carpoolplaats. We waren inmiddels al zo'n 10 minuten met elkaar in gesprek toen er ineens een politiemotor het terrein opdraaide.(Foto: YamahaR6)

Niet goedenmiddag ofzo. Nee direct vragen "of die rode Toyota" van ons was. Ik nam het woord en ontkende dat dat onze auto was en dat het waarschijnlijk een carpooler was die hier al de hele dag stond. Blijkbaar stond ik tegen lucht te praten ofzo want de auto moest ineens in ons bijzijn nagetrokken worden op kenteken. "Van Driel" herhaalde de berijder van de motor nog even stoer toen het antwoord van de meldkamer kwam (in scannerstereo), alsof hij zojuist iets opmerkelijks had geconstateerd. Helaas, ik zeg het nu maar alvast voordat de verkeerde persoon straks voor de rechtbank moet verschijnen, die auto werd niet door ons bereden. Het betrof een Toyota Celica, de enige sportief uitziende wagen op de carpoolparking. Toch jammer dat stereotiepe beeld, ik ben niet eens liefhebber van het merk Toyota!Maar voor de rechtbank verschijnen? Jawel, we werden even bang gemaakt dat er een civiele procedure jegens ons gestart zou worden als onze geschoten foto's op Internet zouden verschijnen. Beetje kinderachtige reactie. "Ja omdat ik in functie ben nu". Ja dus en? Affijn wij dachten laat maar gaan en ik dacht bij mijzelf iets in de trant van "jawel Hollands Midden weer door de bocht hoor".Ik heb maar een keer meegemaakt dat het er vriendelijk aan toe ging, in notabene mijn eigen regio. Blijkbaar denken ze echt dat ze God zijn bij het korps Hollands Midden, gelukkig heb ik nog bergen video en foto materiaal van diverse autofreak optredens liggen hier om te laten zien hoe vaak ze zelf de fout ingaan met diverse zaken. Daar zijn we nou juist voor, ook vandaag dus weer.


Archief foto: Mac Bodegraven, autoshow zomer2002 (nooit gepubliceerd)

Kan ik eens laten zien hoe geweldig ze de gemiddelde belastingbetalende burger van dienst zijn. Ik bedoel, ik heb toch niets beters te doen en zij ook niet. Want waar maak je je anders druk over. Nietwaar?Owja, het is niet zo moeilijk om achter mijn identiteit te komen hoor, staat gewoon onderaan de reportage. Informeren bij de collega's van het KLPD kan ook wonderen doen.Misschien tot Maandag, ironisch genoeg moet ik voor mijn werk soms bij de diverse bureau's van regio Hollands Midden over de werkvloer komen. Wat kan de wereld toch klein zijn. Ik heb mijn camera altijd bij me, misschien een idee voor een groepsfoto?


Tekst en foto's: DLdB


De uitingen en meningen die in dit artikel worden uitgedrukt geven niet noodzakelijk de mening of het standpunt van Flitsservice.nl weer en is voor volle verantwoording van de auteur.

Flitsservice.nl wordt gehost door:

Prolocation bannerTerug naar het reportage overzicht