Gevlochten diamantaansluiting Rijnlandroute

 

Bij Leiden-West komt een tijdelijke gevlochten diamantaansluiting.

De oplossing is bedacht door aannemerscombinatie Comol5 in opdracht van de provincie Zuid-Holland om de aansluiting Leiden-West bereikbaar te houden tijdens de aanleg van de RijnlandRoute.Een Diverging Diamond Interchange


De gevlochten diamantaansluiting is uniek in Nederland. De aannemer keek voor inspiratie naar Amerikaanse voorbeelden. We schreven al eerder over de 'diverging diamond interchange' die bij Leiden aangelegd zal worden.

Links voorsorteren

Vanaf 27 mei sorteert het verkeer gedurende twee├źneenhalf jaar eerder links voor op de aansluiting Leiden-West. Het verkeer rijdt dan een kort stuk aan de linkerkant van de weg. Om dit in goede banen te leiden worden verkeerslichten, belijning, borden, barriers en schermen tussen de rijstroken neergezet. Het verkeer hoeft elkaar minder vaak te kruisen, zodat het verkeer ook tijdens de werkzaamheden veilig en goed door kan stromen. Simulatie Met behulp van deze simulatie kan de weggebruiker alvast vier routes van de aansluiting verkennen.

Definitieve inrichting aansluiting Leiden-West

Op de aansluiting Leiden-West staat het verkeer nu regelmatig vast. Daarom wordt deze, als onderdeel van de RijnlandRoute, opnieuw ingericht. In de definitieve situatie, vanaf 2022, komen er aparte op- en afritten naar en van de A44 in de verschillende richtingen. Voor fietsers komt er een fietstunnel door Leiden-West. Daardoor kunnen fietsers hier in de toekomst ook veiliger en sneller doorrijden. Binnenkort worden de eerste tunnels geboord voor de RijnlandRoute.

 
 
Bron: VErkeer in Beeld
 
  16-4-2019  


|

FlitsKaart