Lagere verkeersboete voor net iets te hard rijden

 

DEN HAAG - De boetes voor mensen die net iets te hard rijden met de auto, gaan omlaag. Daar staat tegenover dat de prenten voor gevaarlijk weggedrag duurder worden.

Wie gesnapt wordt omdat hij tot aan 10 kilometer per uur harder rijdt, krijgt in de toekomst een 15 procent lagere boete dan nu. Dat meldt demissionair minister Grapperhaus (Justitie) vrijdagmiddag. De verlaging van de bedragen vloeit voort uit het besluit om zwaardere verkeersovertredingen juist forser te beboeten. Het geld dat dat oplevert, wordt gebruikt om lichte overtredingen minder duur te maken.

Naast net iets te hard rijden gaat dat bijvoorbeeld om ’het veroorzaken van onnodig hard geluid met een motorrijtuig (van 390 naar 240 euro) en parkeren op een invalidenplaats (van 390 naar 300 euro).

Op aanraden van onder meer het Openbaar Ministerie (OM) en politie-experts, gaan de boetes voor gevaarlijk gedrag juist omhoog. Onnodig links rijden gaat bijvoorbeeld 210 in plaats van 140 euro kosten, hetzelfde gebeurt bij de boete voor rijden met minderjarigen zonder gordel. De boete voor bellen achter het stuur gaat van 240 naar 340 euro.

De Tweede Kamer moet ’later dit jaar’ nog groen licht geven voor het wijzigen van de boetebedragen.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  6-2-2021  


|

FlitsKaart