Acht maanden celstraf voor doodrijden kinderen Boerebach





 

Acht maanden celstraf voor doodrijden kinderen Boerebach

LEEUWARDEN (GPD) - Het gerechtshof in Leeuwarden heeft gisteren de 35-jarige D. van W. uit Lelystad veroordeeld tot acht maanden cel voor het doodrijden van de beide kinderen van voormalig voetballer Michel Boerebach en zijn ex-vrouw Dora. Ook mag Van W. drie jaar niet autorijden.
De man reed op 22 juli 2003 in Dronten de auto van de vrouw aan. Ze reed met haar zoontjes Lesley (12) en Sven (9) en een vriendin met haar twee kinderen terug naar huis. Van W. schampte met zijn auto haar wagen, waardoor de vrouw de macht over het stuur verloor en op een tegemoetkomende tractor botste. Lesley overleed direct, Sven drie dagen na het ongeluk. De andere passagiers overleefden het ongeval.

De met vele emoties omgeven strafzaak tegen Van W. lijkt met de uitspraak van het hof ten einde te zijn. De zaak begon in 2004. Een jaar na het ongeval besloot het Openbaar Ministerie (OM) Van W. te vervolgen. In 2005 werd hij door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vier maanden, 240 uur werkstraf en een rijontzegging van anderhalf jaar. Zowel Van W. als het OM ging tegen dat vonnis in beroep. Van W. wilde worden vrijgesproken, terwijl het OM een zwaardere straf eiste. ,,Het is een verschrikkelijk ongeluk’’, was het enige dat de verdachte tijdens de zitting twee weken geleden kon uitbrengen. Advocaat-generaal Johan Stoffels vroeg zich juist af ,,welke straf hoog genoeg kan zijn.’’ De aanklager eiste tien maanden onvoorwaardelijke celstraf en een rijontzegging van drie jaar.

Volgens zowel het OM als het hof staat voor het delict een jaar onvoorwaardelijke cel. Het OM eiste echter tien maanden omdat de strafzaak al zolang duurt. Met datzelfde argument haalde het hof vier maanden van de straf af, maar oordeelde keihard over Van W. „Verdachte heeft door onoplettendheid geen voorrang verleend. De verdachte lijkt niet bereid dan wel in staat te zijn verantwoordelijkheid voor het verkeersongeval te erkennen", staat in de uitspraak. Het hof noemt op basis van de verklaringen van de nabestaanden het leed dat over het verlies van de kinderen „,groot, ondraaglijk en onomkeerbaar" De verdachte kan nog in cassatie gaan bij de Hoge Raad tegen het vonnis.

 
 
Bron: Dagblad Tubantia
 
  24-3-2007  


|

FlitsKaart