Flitspaal drijft tot pure wanhoop





 

Automobilisten op Voorne-Putten zijn ten einde raad. Ze kunnen een nieuwe flitspaal bij Heenvliet niet passeren zonder een bon te krijgen. ’Ik rijd niet harder dan anders.’ Al honderden bestuurders zijn de afgelopen weken op de bon geslingerd voor te hard rijden, door de digitale flitspaal op de Groene Kruisweg in Heenvliet vlakbij Brielle.

"Zes bekeuringen in een maand tijd, dat is toch absurd?’’ moppert Anneke de Boom uit Hellevoetsluis. Haar plaatsgenote Corrie Schouten kreeg in diezelfde periode vijf prenten in de bus.

De Boom twijfelt ernstig aan de afstelling van de flitspaal. ,,Ik rijd er niet harder dan anders, maar opeens valt de ene na de andere bekeuring op de mat. Voor 4 kilometer te hard, 5 kilometer, 7 en 10 kilometer. Dat kost me verdikkie nu al wel 238 euro. En ik vrees dat er nog meer prenten zullen volgen.’’

De situatie op de provinciale weg is volgens De Boom voor velen onduidelijk. Eerst mag je er 80 kilometer per uur rijden, maar bij de flitspaal slechts 50.

Uitzoeken
De Spijkenisser wethouder Christel Mourik (VVD) trekt zich het lot van de honderden bekeurde automobilisten aan. Ze heeft beloofd de zaak uit te zoeken, omdat ze het vreemd vindt dat juist bij die ene flitspaal de ene na de andere bon valt.

De digitale paal maakt deel uit van een ’Big Brother-regime’ op de Groene Kruisweg. Over een afstand van 10 kilometer staan negen digitale flitspalen. Die vervangen de oude analoge, waarvan het merendeel was gesloopt. Een groot voordeel van de nieuwe flitspalen is volgens het Openbaar Ministerie dat ze dag en nacht werken. Een nadeel voor het verkeer is dat ze niet meer flitsen. Daardoor zien automobilisten pas als ze een bekeuring in de bus krijgen dat ze te hard hebben gereden.

Politiewoordvoerster Patricia Wessels vindt het niet gek dat er juist op één plek zo veel bonnen vallen. "Je ziet vaak dat mensen eerst moeten voelen wat de gevolgen zijn van hun rijgedrag voordat ze dat aanpassen. Over een tijdje zul je zien dat er veel minder bonnen zijn en mensen er bewuster rijden.’’

De flitspaal is er volgens Wessels neergezet na een uitgebreide analyse, uitgevoerd door de politie en wegbeheerder de provincie.

De bekeurde automobilisten bekijken de mogelijkheid om gezamenlijk bezwaar aan te tekenen.

 
 
Bron: Algemeen Dagblad
 
  27-12-2014  


|

FlitsKaart