Geflitste Poolse en Bulgaarse automobilisten krijgen geen boetes

 

Geflitste automobilisten die geen Nederlands, Belgisch, Duits, Frans of Zwitsers kenteken hebben krijgen van Justitie geen boete toegestuurd.
De software die in de flitsapparaten zit kan namelijk geen kentekens van andere landen herkennen.

Dat schrijft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) in antwoord op Kamervragen van het CDA.

Omdat de flitspalen de andere kentekens niet kunnen herkennen en registreren, weet de minister niet hoeveel snelheidsduivels aan een boete zijn ontkomen.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt noemt het onbegrijpelijk dat de meeste geflitste auto's uit het buitenland niet op de bon worden geslingerd. "Bulgaarse, Roemeense, Poolse en Letse automobilisten kunnen zo vaak als ze willen geflitst worden: een boete krijgen ze toch helemaal nooit", aldus de Omtzigt.

Zuur
Volgens de CDA'er is het niet alleen voor de gewone Nederlandse automobilist zuur dat die wel een boete moet betalen, maar zijn ook de Nederlandse vrachtwagenchauffeurs de dupe van de dubbele maat waarmee minister Van der Steur meet.

"Bedrijven die rijden met een Nederlands kenteken moeten de boete betalen, maar als je met een Pools kenteken rijdt, en dat gebeurt vaak, krijg je geen boete."

Van der Steur schrijft in de Kamerbrief dat de aanpassing van het kentekenherkenningssysteem in de voorbereidende fase zit om ook Poolse kentekens te herkennen.

De minister zegt niet hoe lang het duurt voordat ook geflitste Poolse automobilisten een boete op de deurmat kunnen verwachten.

Weinig vooruitgang
Volgens het CDA kan de minister hier veel meer werk maken. "Wij roepen al jaren dat boetes gewoon geïnd moeten worden. Dit is echt veel te weinig vooruitgang", aldus Omtzigt die erop wijst dat het de gemakzucht van de Nederlandse overheid is om de boetes niet te innen.

De overige landen hebben namelijk de databases met kentekengegevens opengesteld voor Nederland. "De verkeersovertreders zijn dus gewoon op te sporen", aldus Omtzigt.

Van der Steur wijst er echter op dat de aanpassingswerkzaamheden om de flitspalen ook andere kentekens te laten herkennen "zorgvuldig moeten worden voorbereid".

Buitenlandse automobilisten met kentekens die niet door de flitspalen herkend worden, worden overigens wel beboet als ze door de politie worden staande gehouden.

 
 
Bron: NU.nl
 
  4-9-2015  


|

FlitsKaart