Justitie komt met nieuwe flitsers tegen wegpiraten1716x

Justitie gaat de komende maanden nieuwe flitsapparaten testen die nauwelijks opvallen. Ze zijn verborgen in aanhangwagens en worden vooral ingezet bij wegwerkzaamheden. Ook komen er camera’s die automobilisten moeten betrappen die rode kruizen negeren of bellen of appen achter het stuur.

De pakkans moet door de nieuwe flitsers worden vergroot. Vooral bij wegwerkzaamheden zijn de apparaten hard nodig, zegt officier van justitie Roy Appels. "Veel mensen rijden bij wegwerkzaamheden te hard. Vooral buiten de spits, ’s avonds en ’s nachts zien we grove snelheidsovertredingen."

Appels wijst erop dat de wegen bij werkzaamheden korter of smaller zijn en dat het daarom belangrijk is dat automobilisten hun snelheid minderen, ook als er op dat moment geen wegwerkers bezig zijn.

De ’wegwerkflitser’ wordt vanaf volgende week ingezet op de A76 in Limburg. Later worden de flitsers geplaatst bij wegwerkzaamheden aan de N7 bij Groningen.

’Telefoonflitser’
Naast de flitsers voor wegwerkzaamheden test justitie de komende tijd nog twee andere soorten camera’s, verspreid door het land. Er komt een flitsapparaat voor automobilisten die rode kruizen negeren. Ook wordt de eerder aangekondigde ’telefoonflitser’ getest, die automobilisten pakt die appen of bellen achter het stuur.

Het gaat om een pilot van een aantal maanden. Daarna wordt bekeken welke apparaten werken. Automobilisten die in de testperiode worden geflitst, kunnen gewoon een boete krijgen.

Video bij de bron

Bron:  NOS

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram


Commentaar Flitsservice:


 

Op ons forum wordt in dit onderwerp opgemerkt dat het een systeem is wat in Duitsland al vele jaren in gebruik is, ingebouwd in een aanhanger. Het hele gebeuren is dan ook te zien op de achtergrond inclusief Duitse kentekenplaat;Voor meer informatie over de werking kun je terecht op ons forum. Ook welkom als je deze opstelling live spot en dit vervolgens meldt, natuurlijk.

Wat betreft de "telefoonflitser" .. Je moet staande gehouden worden, dus een telefoonflitser lijkt ons onzin. De politie kan niets met alleen een foto! Het openbaar ministerie moet hard kunnen maken dat het een echte telefoon was waar je mee bezig was. Hieronder een passage van het wetsartikel;

§ 3. Handhaving van het verbod
De handhaving zal plaatsvinden door bestuurders staande te houden die zichtbaar met een telefoon in de hand – meestal aan het oor – aan het rijden zijn. Op dat moment wordt op heterdaad een overtreding van artikel 61a RVV 1990 geconstateerd en kan de politie hen op grond van artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering (Sv.) aanhouden. Dit kan van belang zijn wanneer de verdachte na staande houding ontkent tijdens het rijden een mobiele telefoon te hebben vastgehouden. De telefoon kan met het oog op de waarheidsvinding in beslag worden genomen (artikel 95 jo. 94 Sv.). Zo nodig kan daartoe het vervoermiddel worden doorzocht (artikel 96b Sv.) of kan de verdachte aan zijn kleding worden onderzocht (artikel 56, tweede lid, Sv.).