Politie meet op verkeerde plek: rijbewijs onterecht afgepakt op Sloeweg

 

Wie afgelopen tijd een boete heeft gehad op de Sloeweg bij 's-Heerenhoek en Nieuwdorp, doet er goed aan nog eens te kijken of dat wel juist was. In minstens één geval blijkt een invordering van een rijbewijs onterecht te zijn geweest. Een agent stond op de verkeerde plaats te meten.

Een 58-jarige bewoner van Meliskerke werd op 22 maart op de Sloeweg betrapt met een snelheid van 141 kilometer per uur. Na correctie bleef daar 136 van over. Omdat - volgens de dienstdoende agent - op die plek een maximum snelheid van 70 per uur gold, werd het rijbewijs van de automobilist ingenomen.

Te hard
De man uit Meliskerke dook in de zaak en nam Henk van Asselt van strafrechtenkantoor Van Asselt & Broere in de hand. ,,We kwamen tot de conclusie dat mijn cliënt al voorbij de zone was waar je maar 70 mag, dus dat hij 100 mocht rijden", vertelt Van Asselt. Dus reed de automobilist nog steeds te hard, maar niet zoveel dat hij zijn rijbewijs had moeten inleveren. Dat hoeft pas bij een overschrijding van 50 kilometer per uur.

Van Asselt kreeg het Openbaar Ministerie zo ver een onderzoek in te stellen. De agent ging vervolgens terug naar de plek waar hij had gemeten en kwam tot de conclusie dat hij een fout had gemaakt: de man uit Meliskerke was bijna vijftig meter voorbij het bord 'einde van alle verboden' toen hij werd gelaserd. Tijdens de zitting over de zaak, maandag, erkende het OM volgens Van Asselt de fout. ,,De officier van justitie heeft excuses aangeboden en mijn cliënt heeft vervolgens een min of meer symbolische boete van 50 euro gekregen." Van Asselt gaat zijn cliënt aanraden een schadevergoeding te eisen voor de dagen dat hij zonder rijbewijs zat. ,,Al moet je je daar in Nederland niet te veel bij voorstellen."

Werk
Dat de zaak juist op de Sloeweg speelt, maakt de boel nog wat frappanter. Op de T-splitsing met de Bernhardweg-West en de Westerscheldetunnelweg wordt al maanden gewerkt aan de aanleg van het knooppunt De Drie Klauwen. Daarom geldt in de omgeving een maximum snelheid van 70. Die werd aanvankelijk vrij massaal aan de laars gelapt, waarna de politie waarschuwingsborden neerzette en aankondigde vaker te controleren. Dat leidde afgelopen voorjaar op de Sloeweg tot meerdere invorderingen van rijbewijzen en boetes. Alleen al in maart raakten minstens vijf snelheidsovertreders daar hun rijbewijs kwijt.

Het Openbaar Ministerie kon gisteren nog niet zeggen of er daarbij vaker fouten zijn gemaakt, of dat dit geval op zichzelf staat.

 
 
Bron: PZC
 
  30-8-2018  


|

FlitsKaart