Nieuwe onopvallende videowagen bij het Verkeersteam TwenteDatum van foto's:
Tijdstip: 13.00

Op weg naar de Makro in Hengelo met Flitsservice collega Daniƫl, kwamen we langs het gebouw van het verkeersteam. Het was er een drukte van belang, blijkbaar had iedereen net lunchpauze. Achter een radarwagen stond voor het gebouw een voor ons onbekende auto. Omdat er de laatste tijd in de media berichten zijn verschenen dat de verkeersteams van Twente en Friesland een videowagen hebben gekregen, hebben we de auto geparkeerd en zijn op onderzoek uitgegaan. En waarempel, een camera onder de binnenspiegel vertelde ons wat we al vermoedden;
De nieuwe VROS (Video Registratie Onopvallende Surveillance) van Twente!
De wagen legt (grove) verkeersovertredingen vast op video, en met deze beelden wordt de overtreder vervolgens geconfronteerd, net zoals u bv. in het TV programma "Blik op de Weg" kunt zien.


klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

16-LB-GX is het kenteken van deze auto. Als u deze kant van de auto ziet, is het meestal al te laat. De overtreding wordt meestal vastgelegd als de camerawagen achter het slachtoffer rijdt.
Het kenteken vertelt ons tevens dat het gaat om een 2.0 16V, met een slordige 160 PK aan boord. Voor een cros..eh VROS wagen niet al teveel, maar het zal de doelgroep GTI-rijders met gemak bij kunnen houden.

De voorkant van de wagen. Door de spiegeling in de ruit is de camera niet te zien op de foto, maar wel als u er recht voor staat..of rijdt. De camera bevindt zich aan de passagierskant onder de spiegel. Ziet u dus een donkerblauwe Xsara in de binnenspiegel, let dan op deze plek..hangt er een zwart kastje, zo'n 8 bij 8 cm in het vierkant, controleer dan gauw uw rijgedrag.

klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

Op deze foto ziet u de camera, het zwarte ding naast de lichte spiegel, hangen.

Met deze videowagen worden met name de grove overtreders gepakt. Een radardetector gaat niet af op deze wagen, omdat het niet met radar werkt.
Leer gewoon de auto met kenteken uit het hoofd, en let vooral op het kastje onder de spiegel. Ze zullen op een redelijke afstand achter u rijden, om overtredingen op camera vast te kunnen leggen. Wissel dus veel van rijstrook. De camerawagen zal dit dan ook moeten. Dit valt erg op in de spiegels. En auto op gelijkblijvende afstand achter u is in principe altijd verdacht.Tekst en foto's: Daniƫl en Raymond
Terug naar het reportage overzicht