[V] VROS Gespot: VW Passat 44-TJ-PHDatum van foto's:
Tijdstip: 11:00 uur
5190x

De politie heeft recentelijk aangekondigd om verkeerd weggebruik actief aan te pakken. Dit klinkt in de theorie natuurlijk heel leuk; de asociale verkeersdeelnemers worden "keihard" aangepakt. De praktijk zal moeten blijken of het inderdaad ook gebeurd.


klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

Om "asociaal" verkeergedrag op te pakken heeft de politie enkele middelen, waaronder Video Registratie Onopvallende Surveillance, ook wel kort "VROS" genoemd. Hier zitten meestal twee agenten die actief zoeken naar abnormaal verkeergedrag. De voortuigen zijn niet makkelijk te herkennen, zoals de standaard politievoertuigen, waardoor de pakkans groter is.
Tenslotte: wie is er tegenwoordig niet "bang" voor een boete als je een opvallende politievoertuig ziet?

Maar wat is de definitie van asociaal of abnornaal weggedrag?

Is dat bijvoorbeeld: een bus blokkeert de weg, omdat de gemeente heeft bepaald dat dat veiliger is. Jij gaat via het tankstation er voorbij (zonder knipperlicht). Daarna voeg je weer in (zonder knipperlicht) op de hoofdweg. Na enkele seconden bedenk je dat je de verkeerde route neemt en maakt een u-turn in een bocht waar dit niet wenselijk is. Vervolgens gebruik je alle PK's om in tegenovergestelde richting je weg te vervolgen.
Is zoiets asociaal of abnormaal?
Uiteraard gaat het mij niet op de manier van handelen, maar op het hypocriete gedrag. Als jij of ik dit doet dan is de kans groot dat er een agent je hier op aanspreekt.
Bij de politie kan je dit niet doen. Ze reageren niet eens op je e-mail als je een klacht hebt over het weggedrag van een agent (voor de discussie: andere situatie dan bovenstaand).

Laten we hopen dat de politie de echte (verkeers)criminelen aan gaan pakken. Ook al zie ik zelden ongewenst gedrag, wat echt niet kan. De onnodig-links rijders en knipperlicht-voorrang-afsnijders pakken ze toch niet aan, want dat staat niet mooi in de persberichten.

In de regio Zuid Holland Zuid dient iedereen zich dus rekening te houden met een VolksWagen Passat met kenteken 44-TJ-PH. Mogelijk zie je iets doen wat niet mag, maar dat zal hoogst waarschijnlijk nodig zijn voor hun taak.Tekst en foto's: salush
Terug naar het reportage overzicht