A16, een digitaal kentekenuitleessysteem wat bekeuringen genereerde

Door Dave LdBDatum van foto's: Zaterdag 26 Januari 2002
Tijdstip: rond een uur of 12

Afgelopen Zaterdag had ik de Zaterdag maar eens als Flitsservice Zaterdag gebombardeerd en had wat dingen in de planning staan die ik al tijden gefotografeert wilde hebben maar omdat het zo ontzettend leuk druk is met de site van de Flitsservice schieten er helaas af en toe erg veel dingen in.

Rond een uurtje of 11 werd ik wakker, zeer tegen mijn zin want daardoor had ik een dagdoel misgelopen maar ach die komt weer op een volgende actiedag zullen we maar zeggen. Doel 2 van vandaag was dus maar doel 1 geworden; de A16. Daar staan namelijk een portaal, eigenlijk meer een viaduct, met een digitaal kentekenuitleessysteem eraan wat uw snelheid meet en vastlegt zonder radar. Althans, zo gaat het verhaal. Volgens mij kan dit niet zo, en heb je twee vaste punten nodig om een snelheid te bepalen maargoed het verhaal gaat dat iemand hier al eens een bekeuring voor gehad heeft.

Laten we eens aannemen dat dit zo is, totdat het tegendeel bewezen is en laten we eens naar deze opstelling gaan kijken. Let op, deze opstelling staat er al meer dan 2 jaar, en nergens op Internet staat ook maar iets geschreven over deze eigenaardige handel! Maanden heeft deze opstelling niet gewerkt totdat ik gezien had dat deze opstelling ineens wel weer in werking was getreden toen ik samen met een stel vriendjes en vriendinnetjes een bioscoopje ging pakken in Antwerpen. (Doe ik overigens bijna altijd, Nederlandse bioscopen zijn echt SLECHT, inclusief Pathe Amsterdam Bijlmer).

Klik op het plaatje voor een vergroting van de foto Het gaat om deze locatie op de A16, dit is bij afslag Dordrecht-Centrum. Uit me hoofd gezegd is dat volgens mij afrit 21. De foto's zijn vanaf het desbetreffende viaduct genomen waar het in dit geval even om gaat.
Als ik me camera naar rechts draai zie je namelijk dit...

(Ver op de achtergrond trouwens mijn zwaar illegaal geparkeerde auto die meteen van alle kanten bekeken werd door automobilisten. "Ohnee heh toch niet weer zo'n klote radarcontrole?")
Klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Klik op het plaatje voor een vergroting van de foto Nou is dat niet echt duidelijk, dus bekijken we de hele handel maar eens vanaf de voorkant.
Aangezien ik niet voor niets een sloot geld heb uitgegeven aan een nieuwe camera, gebruik ik mijn optische zoom maar even om het geheel wat duidelijker erop te krijgen (BOA's, zoals u ziet, u bent gewaarschuwd. Misschien kan ik beter in enkelvoud spreken, BOA, u bent gewaarschuwd). Klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Klik op het plaatje voor een vergroting van de foto Even de weg erbij om voor u een beetje de orientatie erbij te laten houden van waar dit exact is.
Maximale zoom met een 380mm telelens (10x). 'S avonds branden die twee kastjes aan weerszijden van de videocamera en projecteren een eigenaardig licht op de passerende auto's. Het licht is oranjeachtig geel en is erg goed te zien vanaf de tegemoetkomende rijbaan, ik denk dat bijna iedereen iedere oplettende automobilist deze opstelling al eens in werking heeft gezien maar verder niet echt gerealiseerd heeft wat dit voor moet stellen. Klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
Klik op het plaatje voor een vergroting van de foto Aangezien de politie het te druk heeft met het filmen van automobilisten en u waarschijnlijk op zoek bent naar uw gestolen fiets... Hier ligt hij... Prima te berijden, slot is opengemaakt en had zo te zien verder geen schrammetje. Blijkbaar beviel de fietsendief uw fiets niet. Ik heb de politie maar niet getipt dat hier een fiets in de bomen hing, ik hoorde namelijk op de radio dat ze te druk waren met flitsen op de "Noordendijk". Kijk, dat levert tenminste Euro's op in plaats van dat het Euro's kost om een fiets op te halen!

Ja, tsja... Ik zou ik niet zijn om erop af te gaan als ik een flitsmelding op radio 538 hoorde in Dordrecht terwijl ik notabene in Dordrecht rijd. Alsof ze het voor me uitgekozen hadden vandaag. Kortom meteen een nieuw doel erbij gesteld bij deze dag. Op naar de Noordendijk!

En kijk uit op de A16, totdat zeker is wat dit voor moet stellen! (Niet dat dit al officieel bekeuringen zou mogen uitschrijven maar de overheid heeft er net als met de LaserPatrol nog wel eens een handje van om op een illegale manier mensen op de bon te slingeren).

01-02-2002:
Onderhand is bekend dat dit project van de overheid permanent is stilgezet. Meer informatie kunt u hier nalezen.

Foto's en tekst: Dave LdB

Terug naar het reportage overzicht