Politie wil cameratoezicht bij flitspaal

 

EINDHOVEN - Met cameratoezicht hoopt de politie in het district Zuidoost-Brabant de vernieling van flitspalen in te dammen. Jaarlijks beschadigen baldadige jongeren en hardrijders die bekeuringen willen voorkomen, een op de vijf palen.De laatste tijd is het aantal vernielingen van flitspalen in het district weer toegenomen, zegt de politie. Vooral de palen langs buitenwegen waar een maximale snelheid van 80 kilometer per uur geldt, moeten het ontgelden. Niet alleen met verf, kauwgom en lijm, maar met ook brandende autobanden, slijptollen en zelfs vuurwapens gaan de vernielers de palen te lijf. Het vervangen van een volledig vernielde flitspaal kost 40.000 euro. Het schadebedrag per jaar loopt al gauw in de honderdduizenden euro's.
Politiecommissaris H. Achten uit Eindhoven, belast met de verkeershandhaving in het district, verwacht dat het aantal vernielingen door de inzet van bewakingscamera's zal afnemen. "Je kunt de camera's hoger ophangen en beter verstoppen. Ze hoeven niet vlak naast een flitspaal te hangen. Maar de garantie dat het minder wordt, heb ik natuurlijk niet. Soms lijkt het wel of bepaalde groepen mensen een geregisseerde oorlog voeren tegen de flitspaal."
Of het plan doorgaat, hangt af van de kosten en van de bereidheid van camerafabrikanten om mee te werken, zegt Achten. "Als het op deze manier niet lukt, zullen we de bewaking door onze mensen moeten opvoeren."


 
 
Bron: Telegraaf
 
  15-4-2002  


|

FlitsKaart