Snelheidsgun bestand tegen lasershields

 

DEN HAAG - De superlasergun blijkt nog genadelozer dan al werd gedacht. Volgens verkeersofficier Koos Spee zijn lasershields door de nieuwe lasergun namelijk waardeloos geworden.

Deze week werd bekend dat de politie een nieuwe lasergun heeft aangeschaft die al op een afstand van 900 meter de snelheid kan bepalen. De oude lasergun kon dat pas vanaf 400 meter. Naast nauwkeuriger en sneller, blijkt het nieuwe apparaat dus ook nog eens bestand tegen lasershields.

Verkeersofficier Koos Spee van Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) wil zo snel mogelijk alle 25 regionale verkeershandhavingteams met de superlasergun uitrusten.

„We hebben meteen 125 nieuwe laserguns aangeschaft. Mensen kunnen het geld voor de lasershields voortaan beter in de portemonnee houden, want de aanschaf ervan is zinloos geworden. De lasergun kan ondanks een lasershield vrijwel altijd metingen doen”, zegt Spee.

Overigens zijn niet alleen snelheidsmaniakken, maar ook automobilisten die maar een paar kilometer te hard rijden voortaan eerder de klos. De politie krijgt naast de superlasergun namelijk ook de beschikking over nieuwe digitale camera’s waarmee laserguns kunnen worden uitgerust.


• De superlasergun kan al op 900 meter afstand de snelheid van een automobilist meten. Directeur Rob Jansen van het bedrijf Honac gaat de nieuwe apparatuur leveren.

Zo wordt het mogelijk volkomen onzichtbaar van grote afstand de snelheid van honderden bestuurders per uur volautomatisch te meten. Wanneer bestuurders de nieuwe laserguns zien, is remmen al te laat. Volgens importeur Honac uit Apeldoorn doen de nieuwe camera’s namelijk alle metingen en opnames in een milliseconde.

„Bij een radarcontrole heeft remmen nog wel eens zin, maar de nieuwe camera’s zijn te snel. Ze zijn pasgeleden door het Nederlands Meetinstituut goedgekeurd en kunnen nu verkocht worden aan de verschillende korpsen”, zegt directeur Rob Jansen van Honac, dat ook de nieuwe superlaserguns levert.

Korps IJsselland heeft al interesse voor de camera’s getoond en ook het BVOM overweegt aanschaf ervan.

 
 
Bron: Bron:  telegraaf
 
  4-7-2005  


|

FlitsKaart