Radardetectoren niet veilig voor truc politie

 

DEN HAAG - Politiekorps Haaglanden heeft dankzij een slimmigheidje sinds kort meer succes bij het opsporen van radardetectoren. In plaats van een controle op één vaste plek bouwden agenten een radardetector-detector in een surveillanceauto in, zei een woordvoerder donderdag.
Door het ingebouwde opsporingsapparaatje controleert de politie continu en op diverse plaatsen, waardoor de pakkans groter is. De afgelopen tien dagen ving de politie twaalf van dergelijke illegale apparaten, die bestuurders waarschuwen wanneer een radarcontrole van de politie in de buurt is.
Oude methodeMet de "oude" methode stelde de politie een van haar eigen detectoren op, bijvoorbeeld langs een weg. Als dan een auto met radardetector voorbijkwam, piepte het politieapparaatje. "Maar als er dan vijf auto's tegelijk langsreden, wist je niet altijd precies in welke de radardetector zat", aldus de woordvoerder.Met de surveillanceauto is het nu wat gemakkelijker: "Als het apparaat piept is het een kwestie van even richten en dan weet je wie de verklikker in de auto heeft". De automobilisten die de afgelopen dagen zijn gepakt, zijn hun radarverklikker kwijt. De politie heeft bovendien proces-verbaal tegen hen opgemaakt.Overigens is tegenwoordig ook een verklikker op de markt die wel legaal is, omdat die alleen flitspalen en van tevoren aangekondigde mobiele controles aangeeft. Volgens het Openbaar Ministerie zijn het doorgeven van onaangekondigde controles en het aangeven in welke flitspalen een camera zit (een camera rouleert tussen vier of vijf flitspalen), wel strafbaar.

 
 
Bron: ANP/veiligheidsregiozeeland
 
  28-7-2005  


|

FlitsKaart