Drankrijder sneller de klos

 

DEN HAAG - Dronken automobilisten raken bij een tweede fikse overtreding voor dronken rijden, mogelijk al vanaf eind dit jaar, hun rijbewijs kwijt. De Raad van State heeft een positief advies gegeven over een voorstel in die richting van de Tweede Kamerleden Aleid Wolfsen (PvdA) en Frans Weekers (VVD).

Volgens Wolfsen slaat het voorstel op automobilisten die bij een tweede keer met 1 promille alcohol in het bloed worden betrapt. Er lag een plan voor een puntenrijbewijs van verkeersminister Karla Peijs om dit soort overtredingen aan te pakken. Volgens het Kamerlid was dit een juridisch wangedrocht.

„Raad van State, Openbaar Ministerie en advocaten waren alle negatief. We hebben dat plan toen omgebouwd.” Dat leidde tot een amendement om het rijbewijs in te nemen bij twee keer over de schreef gaan. Die automobilisten moeten dan meer opnieuw rijexamen doen. „Een Kamermeerderheid steunde dat.”

Vooral Justitie wilde het voorstel nog voorleggen aan de Raad van State. Die gaf onlangs het groene licht, in een nog niet openbaar advies. Wolfsen gaat ervan uit dat de Tweede Kamer binnen enkele weken de zaak kan afronden. Als de Eerste Kamer volgt, en daar gaat Wolfsen van uit, dan kan de maatregel volgens hem uiterlijk eind dit jaar in werking treden.

„Onze oplossing is simpeler, duidelijk en ook goedkoper.” Recidivisten worden momenteel door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) doorgestuurd naar een psychiater. „Dat kost ongeveer duizend euro, en dat gebeurt vijfduizend keer per jaar.”

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  25-1-2007  


|

FlitsKaart