Eerste politiestaking tijdens verkeerscontrole

 

De politievakbond ACP voert in de nacht van donderdag op vrijdag voor het eerst actie voor een betere cao.

Bij de grensovergang Hazeldonk op de snelweg A16 vindt op dat moment een Europese verkeerscontrole plaats, waaraan ongeveer veertig agenten van het korps Midden- en West-Brabant en het Korps landelijke politiediensten (KLPD) deelnemen.

De ACP zal hen even na middernacht uitnodigen om mee te gaan naar een vakbondsbijeenkomst, die tot vijf uur in de ochtend duurt. Dat heeft voorzitter Gerrit van de Kamp woensdag aangekondigd.

Irreëel
Aan het begin van de bijeenkomst zal hij meer zeggen over vervolgacties, die in het weekeinde op het programma staan. De ACP, die ongeveer 23.000 leden telt, houdt de actie samen met de kleinere bond ANPV.

Deze en de andere vakbonden braken de cao-onderhandelingen met het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag af omdat zij het loonbod veel te mager vinden. De bonden konden vervolgens echter geen overeenstemming bereiken over gezamenlijke acties, omdat hun looneisen te ver uit elkaar liggen.

Irreëel
De ACP eist een salarisverhoging van 200 euro netto per maand. De andere grote politiebond, de NPB (ook zo’n 23.000 leden), vindt die eis irreëel en zal volgende week een besluit nemen over te voeren acties. De bond bepleit voor de komende twee jaar telkens 3,3 procent loonsverhoging, plus de mogelijkheid om stevige inflatie te compenseren.

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) biedt de politie minimaal 5,75 procent meer loon over een periode van twee jaar.

Van de Kamp
ACP-voorman Van de Kamp benadrukte dat iedere agent het recht heeft deel te nemen aan collectieve acties, ook als hij geen lid is van een vakbond. Als er politieacties zijn, kunnen collega’s van de Koninklijke Marechaussee worden opgeroepen om de actievoerende agenten te vervangen.

De ACP heeft de Marechaussee Vereniging gevraagd dan solidair te zijn en de leden te vragen hieraan niet mee te werken.

 
 
Bron: Nu.nl
 
  12-12-2007  


|

FlitsKaart