Lasergun misschien niet rechtsgeldig

 

Het gerechtshof in Leeuwarden doet vrijdag uitspraak over de rechtsgeldigheid van snelheidsmetingen door laserguns.

Op het schermpje van de lasergun staat de gereden snelheid. De agent die het apparaat hanteert, schrijft daarna de gemeten snelheid op. Volgens advocaat Tjalling van der Goot ontbreekt op die manier keihard juridisch bewijs om hardrijders te veroordelen. De gemeten snelheid is namelijk achteraf nooit te controleren.

De raadsman stelt dat het digitaal opslaan van de gemeten gegevens door de lasergun een einde aan de discussie kan maken. Dan is namelijk achteraf wel objectief te controleren hoe hard de 'geschoten' automobilist reed.

Van der Goot staat een 49-jarige man uit het Drentse Borger bij. De man heeft volgens een agent die een lasergun hanteerde 156 kilometer per uur gereden. Op de weg waar hij reed tussen Coevorden en Emmen is 100 kilometer per uur toegestaan.

De verdachte uit Drenthe werd eerder door de rechtbank in Assen vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie ging in beroep en eiste twee weken geleden bij het hof een boete van 480 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van vier maanden.


Uitspraak

 
 
Bron: Telegraaf
 
  29-2-2008  


|

FlitsKaart