Vier personen aangehouden bij Ochtendgloren op A2

 

Samenwerkende opsporingsorganisaties hebben in de nacht van woensdag 19 op donderdag 20 maart 2008 op de rijksweg A2 in Beesd, gemeente Geldermalsen, de verkeerscontrole ‘Ochtendgloren’ gehouden.

In beide richtingen zijn 1781 bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol en andere overtredingen. In totaal zijn er 6050 kentekens gescand door de Catch-ken. In totaal zijn er 133 bekeuringen uitgeschreven voor uiteenlopende overtredingen. Vier personen zijn aangehouden en ingesloten. Zestien bestuurders reden onder invloed van alcoholhoudende drank. Twee rijbewijzen zijn ingevorderd voor rijden onder invloed door een beginnende bestuurder (0,9 promille) en overschrijding van de snelheid met 71 km in de wegwerkzaamheden.

Met behulp van de Catch Ken, een kentekenleessysteem, was er in 51 gevallen sprake van een ‘hit’. De belastingdienst heeft hierdoor ruim 50.000 euro aan invorderbare schuld boven water gehaald. Hiervan is 5500 euro direct geïnd en zijn zeven voertuigen inbeslaggenomen.
Er zijn bij verschillende controles verdovende middelen (100 gram wiet en 7 gram hasj), een groot keukenmes en zeven vaten met brandstof en een overhevelinginstallatie in beslaggenomen.

Vier personen zijn aangehouden en ingesloten in het bureau van politie in Den Bosch voor o.a. 29 openstaande boetes ter waarde van 2120 euro of 180 dagen hechtenis, opsporing aanhouding en voorgeleiding in verband met het bezit van vals geld, negeren van het stopteken en vermoedelijk bezit van gestolen brandstof.

Een bestuurder van een Volvo, die gesignaleerd stond voor de belastingdienst negeerde een stopteken. Na een korte achtervolging kon het voertuig aan de kant worden gezet. De bestuurder vluchtte, de passagier is aangehouden. De auto is inbeslaggenomen.

Zes bestuurders reden zonder in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Zevenenvijftig bestuurders toonden geen rij- en of kentekenbewijs. Andere overtredingen: Onjuiste verlichting (12), identificatieplicht (11), gladde banden (3), onverzekerd (9), APK, (2), geen gordel (8), defecte uitlaat (1), negeren rood kruis (1), getinte ramen (1).

De belastingdienst trof een voertuig met een handelaarkenteken dat ten onrechte werd gevoerd. De bestuurder kreeg een boete opgelegd van 600 euro. Met behulp van de Catch Ken kon de belastingdienst voor ruim 50.000 euro aan invorderbare schuld boven water halen, inden zij direct 5500 euro en namen zij zeven voertuig in beslag. Aan de bestuurder van een voertuig met een geschorst kenteken is een naheffing van 700 euro opgelegd.

De Douane trof vijf in Nederland woonachtige bestuurders aan in een voertuig met een buitenlands kenteken. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt en zij krijgen een navordering van de BPM.

De Marechaussee inde 3 boetes ter waarde van 365,63 euro, de vreemdelingenpolitie legde een boete op van 150 euro wegens verzuim meldingsplicht.

Bij het vrachtverkeer maakte de Algemene Inspectiedienst proces-verbaal op voor een niet gereinigde veewagen en ontbreken van een vergunning.

Twee bestelauto’s bleken met respectievelijk 38% en 52% overbeladen en is de lading ter plaatse verwijderd of overgeladen.

Een vrachtwagenchauffeur die blauwe verlichting voerde aan de voorzijde is hiervoor bekeurd.

Er zijn geen overtredingen van de arbeidstijdenwet geconstateerd.

Zoveel mogelijk bestuurders zijn tussen 22.30 en 04.30 uur naar de parkeerplaatsen ‘De Bisde’ en ‘Lingehorst’ geleid, waar zij in eerste instantie een blaastest aflegden.

Bestuurders die teveel alcohol hadden gedronken ondergingen ter plaatse een ademanalyse.

Het doel van deze controle is het terugdringen van alcoholmisbruik in het verkeer, bevorderen van de verkeersveiligheid, terugdringen van de criminaliteit en samenwerking bevorderen tussen politie en externe partners.

Aan ‘Ochtendgloren’ werkten ruim 110 personen mee van de regiopolitiekorpsen Gelderland-Zuid, de Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten, Koninklijke Marechaussee, Openbaar Ministerie, Parketpolitie, Douane, Belastingdienst, Voedsel en Waren Autoriteit, VROM, Sociale Opsporings- en Inlichtingen Dienst, Algemene Inspectie Dienst, Permanent Autoteam en Rijkswaterstaat.

 
 
Bron: politie.nl
 
  20-3-2008  


|

FlitsKaart