Boevenvangers jagen op sneheidsduivels

 

Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) gaat ’fuseren’ met het Landelijk Parket. Snelheidsduivels, bumperklevers en drankorgels komen voortaan op dezelfde bureaus te liggen als de zware criminelen zoals Willem Holleeder.

Het verkeersboetebureau van voormalig verkeersofficier van justitie Koos Spee, is vanaf 1 januari 2009 geen zelfstandig onderdeel meer.

De fusie moet volgens het openbaar ministerie (OM) leiden tot meer synergie en kwaliteit. Het Landelijk Parket in Rotterdam is een gespecialiseerde eenheid van het openbaar ministerie (OM) die zich in het bijzonder bezig houdt met de bestrijding van (internationaal) georganiseerde misdaad. Het BVOM adviseert over wet- en regelgeving op verkeersgebied en veiligheid. „We kunnen straks ook gezamenlijk optrekken bij de bestrijding van criminaliteit”, aldus BVOM-zegsman Ernst Koelman. „Denk daarbij aan de opsporing van boeven via camera’s boven de snelwegen. je hebt dan kortere lijnen.”

De samenwerking zal op den duur ook gevolgen hebben voor het aantal arbeidsplaatsen. „Er zal kritisch gekeken worden naar afdelingen waar dezelfde taken worden uitgevoerd”, aldus Koelman.

De samenvoeging van beide units van het OM wordt geleid door Peter Muijen. Hij is Spee als landelijk verkeersofficier officieel opgevolgd. De eenwording heeft ook consequenties voor de huisvesting.

Het BVOM zal uit Soesterberg verdwijnen. Er zijn plannen om in Utrecht gezamenlijk een nieuw gebouw te betrekken. „Dat kantoorgebouw moet voldoen aan zeer strenge veiligheidseisen vanwege het karakter van het Landelijk Parket”, zegt Koelman.

Spee blijft als adviseur binnen het Parket Generaal, het ’ hoofdkantoor’ van het OM actief. Ook zal hij nog voorlopig te zien zijn in SBS6 televisieprogramma Wegmisbruikers.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  19-5-2009  


|

FlitsKaart