Bonnenregen op snelwegen

 

Automobilisten, opgelet: de politie voert het aantal radarcontroles bij wegwerkzaamheden deze zomer flink op. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) springt zo in de bres voor de veiligheid van de wegwerkers.

De flitsers komen vooral te staan op de A1, A4, A12, A15, A28 en A50, meldt KLPD-woordvoerder Jos Klaren.. Deze zomer wordt op een recordaantal van dertig plaatsen gewerkt om fileknelpunten in het Nederlandse snelwegennet op te lossen. Dat geeft de politie reden extra controles uit te voeren, schrijft het AD.

Politie en Rijkswaterstaat hebben afspraken gemaakt over de controles. De bedoeling is ze vooral te houden op tijden dat er wordt gewerkt en niet op rustdagen, zegt Klaren.

De controles moeten de veiligheid van de wegwerkers bevorderen én die van de weggebruikers, zegt Jonna Brandsma van Rijkswaterstaat. Uit recent onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat wegwerkers zich nog altijd onvoldoende beschermd voelen, ondanks dat de situatie sinds het voorlaatste onderzoek in 2007 aanzienlijk is verbeterd.

Toch is de situatie nog te vaak onder de maat, meent de inspectie.

Bij een op de drie plekken waar aan de weg wordt gewerkt lopen de wegwerkers risico, constateert de Arbeidsinspectie na controle van 213 wegenbouwlocaties. In 2009 kwamen twee wegenbouwers om het leven. Eén slachtoffer werd aangereden door een passerende auto, de ander door een voertuig in het afgezette weggedeelte.
Wegenbouwbedrijven geven aan dat veel opdrachtgevers - meestal gemeenten en provincies - het belangrijker vinden dat het verkeer weinig hinder ondervindt dan dat de werkplek zo veilig mogelijk is. Op 21 locaties liep dat zelfs zo de spuigaten uit, dat de inspectie er het werk stillegde.

Ook weggebruikers lopen risico. ,,Bij rijstrookversmalling moet je langzamer rijden, de maximumsnelheid gaat er niet voor niets omlaag. Gelukkig gebeuren er nog maar weinig ongelukken bij wegwerkzaamheden, maar alles is natuurlijk te veel,’’ zegt woordvoerster Brandsma van Rijkswaterstaat.

De politie deed vorig weekend al van zich spreken, door van ruim 8000 passerende voertuigen bij werkzaamheden op de A1 er bijna 5000 te bekeuren. Op de bewuste plek is een snelheidslimiet van 70 kilometer per uur van kracht. Bij werkzaamheden geldt een dubbel boetetarief.

De politie begon vorig jaar met intensievere controles bij werkzaamheden, onder meer op de A2. Nog tot eind dit jaar zal zij extra controleren bij plaatsen waar wegwerkers actief zijn, zegt Klaren. Afgelopen jaar voerde het KLPD 2775 controles uit, overigens ruim 500 minder dan het jaar ervoor. In totaal gingen in 2009 11,8 miljoen hardrijders op de bon.

 
 
Bron: Algemeen Dagblad
 
  17-7-2010  


|

FlitsKaart