A4 wordt definitief verlengd

 

In 2015 rijden er auto's over het omstreden nieuwe stuk A4 door Midden-Delfland.

De ministers Camiel Eurlings (Verkeer) en Tineke Huizinga (Ruimtelijke Ordening) hebben donderdag officieel besloten tot de aanleg van het stuk snelweg waarover zo'n vijftig jaar is gesproken. Rijkswaterstaat en het ministerie van VWS hebben dat laten weten.

De zeven kilometer asfalt tussen Delft en Schiedam doorkruist straks verdiept of via een tunnel het natuurgebied tussen de twee steden. Richting Delft krijgt de weg al meteen drie rijstroken.

Richting Schiedam komen er twee, met de mogelijkheid om er nog een bij aan te leggen. Het stukje snelweg kost 898 miljoen euro. De weg moet onder andere de drukbereden A13 tussen Rotterdam en Den Haag (langs Delft) ontlasten.

Over de nieuwe verkeersader wordt al decennialang gesteggeld, vooral omdat de weg het natuurgebied Midden-Delfland doorboort. Sinds 1972 ligt er zelfs al een deel van het zandlichaam waarop het asfalt komt te liggen.

Door de ondertunneling, de verdieping, de aanleg van nieuwe natuur en allerhande andere maatregelen zoals eco-passages, duurzame landbouw en ruiter- en wandelpaden denken de betrokken overheidsinstanties dat er nu een plan ligt ''waar alle partijen achter kunnen staan''.

Diverse milieuorganisaties zijn overigens niet blij met de plannen. Een kleine honderd mensen hebben donderdag gedemonstreerd tegen het besluit.

''De bewoners uit Vlaardingen, Schiedam en Delft zijn hier niet blij mee. Ze maken zich met name zorgen om de luchtkwaliteit en ook meer lokale files door een toename van het verkeer'', aldus een woordvoerder van Milieudefensie.

 
 
Bron: NU.nl
 
  9-2-2010  


|

FlitsKaart