Snelheid rijkswegen verplicht omlaag

 

Rijkswaterstaat heeft sinds maandagochtend half twaalf een zogenoemde snelheidsdeken over het rijkswegennet gelegd. De matrixborden boven de weg geven een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur aan.

Dit is gedaan in verband met met de verraderlijke gladheid. "De wegen lijken schoon, maar door de lage temperaturen zijn ze op veel plaatsen glad door bevriezing", liet een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten.

De ANWB waarschuwt daarnaast ook voor mist. Volgens de verkeersdienst komen er in het noorden, midden en oosten van het land mistbanken voor.

In het hele land is het plaatselijk glad door sneeuwresten en bevriezing, ook op de snelwegen, aldus de ANWB.

Rijkswaterstaat en politie merken dat ondanks de vele waarschuwingen sommige weggebruikers te hard blijven rijden ten opzichte van anderen, die hun snelheid wel aanpassen aan de omstandigheden.

Ongevallen vrachtverkeer

Dat geldt niet alleen voor personenauto's, ook het vrachtverkeer rijdt vaak te hard, constateren Rijkswaterstaat en politie. Maandagochtend gebeurden op de A12, de A13 en de A20 ongevallen met vrachtverkeer met lange files tot gevolg.

"Neem je verantwoordelijkheid, pas je aan. Daar blijven we nadrukkelijk op wijzen", aldus de woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Het systeem van de snelheidsdeken is dynamisch. Weginspecteurs die onderweg zijn geven steeds de actuele situatie door. "Het kan dat de verplichte 50 kilometer per uur op de ene snelweg wordt opgeheven en op een andere weg juist wordt ingesteld", legt de woordvoerder uit.

 
 
Bron: Nu.nl
 
  20-12-2010  


|

FlitsKaart