CJIB negeert de rechter

 

Ondanks een uitspraak van een rechter gaat het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) onverminderd door met het rekenen van 6 euro aan administratiekosten bij het versturen van een verkeersboete.

Bekeuringen worden zelfs zonder pardon met 50 procent verhoogd als mensen die 6 euro niet afrekenen, tot ergernis van vele bekeurden.

Een rechter maakte onlangs nog gehakt van opgelegde administratiekosten en bepaalde in een zaak, aangespannen door hoogleraar recht Bernd van der Meulen, dat een burger die kosten niet hoeft te betalen bij een boete. Dat bericht ging als een lopend vuurtje door het hele land, maar het CJIB negeert voorlopig de uitspraak van de rechter.

Zie ook de discussie op ons forum.

Administratiekosten

Nieuwsbericht 08-05-2012

Veel media-aandacht voor de administratiekosten. Verandert er iets? Nee. De overheid gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de kantonrechter.

Op 9 februari heeft een kantonrechter uitspraak gedaan over de administratiekosten die het CJIB in rekening brengt.

Het CJIB int in opdracht van het Openbaar Ministerie de administratiekosten op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv). Een kantonrechter heeft in een uitspraak gezegd dat administratiekosten niet in rekening kunnen worden gebracht. Het betreft hier een uitspraak in een individuele zaak, waar tegen de overheid in beroep gaat.

Om deze reden ziet het Ministerie van Veiligheid en Justitie geen aanleiding te stoppen met het in rekening brengen van administratiekosten. Er worden ook geen administratiekosten teruggestort.
Bron: CJIB.nl

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  5-8-2012  


|

FlitsKaart