Minister wil alle kentekens vastleggen

 

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil dat de politie alle kentekens die het vastlegt vier weken mag bewaren en gebruiken. De politie is op dit moment niet bevoegd alle kentekens te bewaren en achteraf te raadplegen. "Toch kan dat belangrijk zijn voor de opsporing van misdrijven waarbij pas later blijkt dat informatie over een voertuig een rol speelt", aldus het ministerie.

De minister stelt een periode van vier weken voor die ook geldt voor de opslag van beelden van gemeentelijke toezichtcamera’s. Verder is in het wetsvoorstel opgenomen voor welke doelen de politie kentekengegevens mag bewaren. Nu mag dat alleen in het kader van uitvoerende politietaken, bijvoorbeeld als iemand wordt gezocht om zijn straf uit te zitten of nog een geldboete moet voldoen.

De op camerabeelden zichtbare kentekens worden dan direct vergeleken met een bestand van kentekens op naam van bekenden van de politie. Levert dit een ’hit’ op dan komt de politie in actie. De overgebleven gegevens - ’no hits’ - worden vernietigd. Straks mag de politie de ’no hits’ tijdelijk opslaan en gebruiken voor haar opsporingswerk.

Privacy
Na aangifte of ontdekking van een strafbaar feit onderzoekt de politie dan bijvoorbeeld of de auto van een verdachte op een bepaalde plaats is gesignaleerd. De opgeslagen gegevens mogen alleen worden gebruikt voor de opsporing van misdrijven waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan en de aanhouding van voortvluchtige verdachten of veroordeelden.

Naast het kenteken en de foto van het voertuig, worden gegevens bewaard over de locatie, de datum en het tijdstip. De naam van de kentekenhouder wordt niet opgeslagen. Die wordt pas bekend wanneer relevante kentekengegevens zijn gevonden en navraag wordt gedaan bij het kentekenregister.

"Met het oog op bescherming van de persoonlijke levenssfeer van burgers krijgen alleen bevoegde politieagenten toegang tot de opgeslagen kentekengegevens", aldus het ministerie. Het wetsvoorstel van Opstelten is bij de Tweede Kamer ingediend.

 
 
Bron: Security.nl
 
  2-12-2013  


|

FlitsKaart