Bewoners hangen vuile was buiten

 

Bewoners uit Rotterdam en Amsterdam hebben vandaag samen met GroenLinks, CDA, PvdA en Milieudefensie de vuile was buiten gehangen in Den Haag. Zij pleiten daarmee voor een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur op de A13 bij Overschie en op de A10 bij Amsterdam West.

Minister Schultz van Hagen heeft de snelheid in juli vorig jaar verhoogd van 80 naar 100 kilometer per uur. Sindsdien is de lucht een kwart vuiler geworden, blijkt uit metingen van GroenLinks Rotterdam. Uit onderzoek van milieudienst DCMR en TNO blijkt bovendien dat 1.500 bewoners in Overschie gemiddeld tot één tot drie maanden eerder overlijden door de snelheidsverhoging. Nog eens 7.000 bewoners leven gemiddeld tot één maand korter.

Om te protesteren tegen de snelheidsverhoging hebben bewoners in Overschie en Amsterdam in januari witte lakens aan hun balkons gehangen, die zij vervolgens vandaag voor het gebouw van de Tweede Kamer aan waslijnen hingen. "Binnen twee weken tijd waren de witte lakens vaal en smerig", zegt GroenLinks-raadslid Judith Bokhove. "Dit maakt zichtbaar wat bewoners langs snelwegen elke dag inademen. Het is te bizar voor woorden dat de minister deze mensen nog een extra schep luchtvervuiling heeft gegeven, enkel en alleen voor een tijdwinst van nota bene slechts negen seconden."

Naast de lakenactie heeft Judith Bokhove samen met de Rotterdamse CDA-fractievoorzitter Wubbo Tempel en de voormalige Overschiese PvdA-bestuurder Jan Markerink ruim 3.100 handtekeningen van bewoners aangeboden aan de Tweede Kamer. Veel ondertekeningen van de petitie zijn voorzien van een oproep aan de Kamer om de snelheid weer snel terug te brengen naar 80. Bokhove: "Daar zitten ook veel reacties van automobilisten bij, die solidair zijn met bewoners én liever genieten van een rustig verkeersbeeld met minder ongelukken. Daar kan de Tweede Kamer niet doof voor blijven."

 
 
Bron: GroenLinks Rotterdam
 
  3-12-2013  


|

FlitsKaart