EU: automatisch alarmsysteem auto’s is vanaf 2015 verplicht

 

Vanaf oktober 2015 wordt het Europese automatische auto-alarmsysteem eCall verplicht, als het aan de Europese Commissie ligt. Alle nieuwe personenauto’s moeten er dan over beschikken. Het systeem belt automatisch 112 als er een ongeluk wordt gedetecteerd.

Het alarmsysteem eCall is al jaren in de maak en Eurocommissaris Kroes heeft al eerder aangegeven eCall vanaf 2015 te willen verplichten, maar de Europese Commissie heeft nu wetgeving gepresenteerd. Als die wordt goedgekeurd door het Europarlement en de Raad van Ministers, wordt het alarmsysteem vanaf oktober 2015 verplicht gesteld, zo laat de Europese Commissie weten in een verklaring.

Zowel personenauto’s als andere light duty vehicles moeten, als het plan doorgaat, vanaf oktober 2015 van het systeem worden voorzien. Dat kost circa 100 euro per auto. Daarnaast moeten de telefonienetwerken en de alarmcentrale geschikt worden gemaakt voor het systeem. Als dat is gebeurd, is het systeem in de gehele Europese Unie, IJsland, Noorwegen en Zwitserland compatibel.

Het eCall-systeem wordt automatisch geactiveerd als een botsing wordt gedetecteerd, maar het systeem is ook handmatig in te schakelen via een speciale knop. Wanneer dat gebeurt, wordt automatisch 112 gebeld. Bovendien worden relevante gegevens meegezonden, zoals de positie van het gecrashte voertuig en de richting waarin het voertuig reed, wat relevant kan zijn op snelwegen en in tunnels. De positie wordt bepaald met behulp van gps en triangulatie via mobiele zendmasten.

Volgens Siim Kallas, de Europese Commissaris voor Transport, moet het systeem ervoor zorgen dat de hulpdiensten sneller bij een ongeluk aanwezig zijn. In stedelijke gebieden moet de responstijd met 40 procent worden verkort; op het platteland met zelfs 50 procent. Daardoor zouden 2500 levens per jaar kunnen worden gespaard, denkt de Europese Commissie. Vorig jaar vielen er in de gehele Europese Unie 28.000 verkeersdoden. Daarnaast kan het systeem van pas komen bij het tegengaan van files en kan het worden ingezet om gestolen auto’s te traceren, al is nog niet besloten of dat daadwerkelijk gebeurt.

 
 
Bron: Tweakers.net
 
  15-6-2013  


|

FlitsKaart