Maximumsnelheid A13 en A10 eind volgende maand terug naar 80

 

De maximumsnelheid op de A13 bij Rotterdam-Overschie en de A10 ten westen van Amsterdam gaat eind volgende maand terug van 100 naar 80 kilometer per uur. Dat maakt minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) vandaag bekend, schrijft het AD.

Update 8.51 uur:
De Kamerbrief (pdf) van minister Schultz staat inmiddels ook online. "In de toekomst zal ik op basis van de monitoring voor lucht en geluid bezien of de snelheid opnieuw kan worden aangepast, zonder de milieunormen te overschrijden."

De snelheid op deze snelwegen werd enkele jaren geleden verhoogd van 80 naar 100 kilometer per uur. Milieudefensie stelde daarop dat de vervuiling niet binnen de normen bleef en stapte naar de rechter. Die bepaalde vorige maand in een zaak over de A10 dat de minister de snelheidsverhoging niet zorgvuldig heeft voorbereid en de risico's niet goed heeft ingeschat.

'Uit voorzorg' ingrijpen

Eerder bepaalde de rechter al dat de snelheid op de A13 omlaag moet. De minister ging daartegen in beroep, maar gaf later aan er geen 'enkele moeite mee te hebben' om de maximumsnelheid te verlagen als die plekken niet aan de normen voldoen.

Nu stelt de minister volgens het AD dat de vervuiling binnen de gestelde normen blijft, maar dat ze 'uit voorzorg' toch ingrijpt. Anders zouden de normen volgend jaar worden overschreden.

Over twee jaar gaat de A4 Delft-Schiedam open. De minister rekent erop dat dit tot een forse afname va het verkeer op de A13 leidt. Ze gaat dan na of de snelheid weer kan worden verhoogd.

Op de A10 zou de vervuiling alleen te hoog zijn bij twee flats die aan beide zijden van de snelweg staan. De vervuiling hoopt zich bij de onderste verdiepingen op. Daarom wordt de snelheid daar ook verlaagd. In de avond en nacht geldt al een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur.

Andere snelheidsverhogingen, op de A12 bij Voorburg, de A2 door Maastricht en de A28 bij Zeist, blijven wel in stand. Over deze verhogingen heeft de rechter ook niet geoordeeld dat ze moeten worden teruggedraaid.

 
 
Bron: NRC
 
  25-2-2014  


|

FlitsKaart