Wie durft er 130?

 

Automobilisten maken nauwelijks gebruik van de mogelijkheid om 's avonds op te trekken naar 130 kilometer per uur op de A2 en de A4, blijkt uit onderzoek van de Verkeers Informatiedienst.

Klik hier voor geluidsfragment

Kennelijk is het lastig wennen aan de nieuwe maximumsnelheid. Sterker nog: veel automobilisten rijden langzamer dan toen de limiet nog 100 km per uur was. Opmerkelijk, vindt Patrick Potgraven van de VID. "Het lijkt erop dat de angst voor trajectcontroles zo groot is, dat mensen het niet aandurven om harder te rijden. Zelfs al mag het. Het kan ook meespelen dat mensen geneigd zijn elkaar te volgen. Als je als één van de weinige 130 rijdt, dan ga je je toch afvragen of je iets verkeerd doet. Dat heb ik zelfs als ik daar rijd."

Onduidelijke situatie
De oorzaak is waarschijnlijk een combinatie van onduidelijkheden en de angst voor trajectcontroles. "We hebben gekeken naar de meetlocaties op de A2 en A4 en daar is te zien dat in 2013 en 2014 de trajectcontroles die in 2012 zijn ingevoerd ervoor zorgen dat de snelheid niet of nauwelijks omhoog gaat in de avonduren."

Ingrijpen hoeft niet per se, vindt Potgraven. "Het is geen ramp dat er langzamer wordt gereden, behalve dat mensen dan misschien iets minder snel op de plaats van bestemming zijn. Het lijkt er wel op dat er nog veel onduidelijk is." En daar kan natuurlijk wel iets aan gedaan worden.

 
 
Bron: BNR
 
  9-2-2014  


|

FlitsKaart