Politie (BE) vraagt campagne voor buitenlandse hardrijders

 

Vorig jaar heeft de wegpolitie 299.017 verkeersboetes moeten opleggen aan buitenlandse chauffeurs. Dat zijn er net geen 100.000 meer in amper één jaar tijd. De federale wegpolitie vindt het 'hoog tijd voor een campagne gericht op buitenlandse chauffeurs'.

Ze moeten er duidelijk nog aan wennen, al die buitenlandse chauffeurs. In België controleert de wegpolitie elk jaar strenger en dat is nog niet echt doorgedrongen. "Het is duidelijk wennen, maar de verscherpte controles zijn zeker een verklaring voor de sterke stijging van het aantal beboete buitenlandse chauffeurs. We hebben nu meer trajectcontroles, meer flitscamera’s langs wegenwerken en langs snelwegen. Vooral investeringen die gericht zijn op snelheid, maar die maken dan ook negentig procent uit van alle boetes", zegt Michaël Jonniaux van de federale wegpolitie.

Sinds november 2013 kan de politie ook makkelijker gegevens opvragen van buitenlandse bestuurders. Die ontsnappen dus niet meer aan hun boete.

Vooral Nederlanders

Vooral de Nederlanders zijn de pineut van de strengere controles. Van te snel rijden, tot bellen achter het stuur of door het rood rijden, in alle categorieën zijn ze vorig jaar het sterkst gestegen. "Er rijden dan ook procentueel veel Nederlanders over onze wegen. Als ze bijvoorbeeld op vakantie gaan, moeten ze bijna altijd door ons land", zegt Jonniaux.

Een verkeerscampagne in het buitenland, die bestuurders waarschuwt voor strenge Belgische controles, zou nuttig zijn volgens de federale wegpolitie. "Wij zijn voor elk initiatief dat een positief effect kan hebben op de verkeersveiligheid", stelt Jonniaux. "Want voor alle duidelijkheid: hoe minder boetes we moeten uitschrijven, hoe beter. Dat betekent dat bestuurders zich aan de wegcode houden."

 
 
Bron: Nieuwsblad.be
 
  5-7-2015  


|

FlitsKaart