Vaker flitsen door digitale camera’s





 

ROERMOND - De snelheidscontroles op snelwegen en provinciale wegen worden komend najaar verder geïntensiveerd. Dat is technisch mogelijk door de invoering van digitale camera’s. Daardoor zal de administratieve afhandeling van de snelheidsovertredingen sneller verlopen en zijn er meer controles mogelijk.



,,Recente proeven met de nieuwe camera’s zijn succesvol verlopen. Binnenkort beginnen we met de gefaseerde invoering ervan,’’ zegt T.Janssen van leverancier Gatso Meter BV. Volgens D.Bark, op de politieacademie belast met de opleiding van controleurs, zorgt de nieuwe techniek voor een snellere afhandeling zodat politie en verkeershandhavingsteams het aantal controles kunnen opvoeren. ,,De korpsen zullen dat ook zeker gaan doen,’’ zegt Bark.



Het aantal snelheidscontroles op de Nederlandse wegen is nu afhankelijk van het tempo van de verwerking van de films. De foto’s worden handmatig ingevoerd in een computer om onder meer de eigenaar van het geflitste voertuig in het kentekenbestand op te sporen en de acceptgiro’s te versturen. Er mogen geen ‘stuwmeren’ ontstaan, omdat de geverbaliseerden binnen een acceptabele tijd (meestal binnen twee maanden) hun boete thuis moeten hebben. De nieuwe digitale camera’s hebben als voordeel dat de foto’s direct worden opgeslagen op een ingebouwde computer, die in contact staat met het centrale kentekenregister. De gegevens van de eigenaar van de geflitste auto worden dan direct aan de foto gekoppeld. Direct na afloop van de controle is het bestand al helemaal klaar voor verdere incasso. ,,Ik schat dat de periode tussen de flits en het moment dat de bon in de bus valt weken korter zal zijn dan nu,’’ aldus Bark. ,,Bovendien kan de controle zelf efficiënter verlopen. Nu gaan op één film maar 800 opnamen. In de spits op drukke autowegen is de film dan binnen een uur of drie al vol.De nieuwe camera’s hebben een opslagcapaciteit van enkele duizenden foto’s, waardoor er dagenlang non-stop doorgeflitst kan worden.’’

 
 
Bron: Utrechts Nieuwsblad
 
  14-5-2004  


|

FlitsKaart