’Rijbewijs kwijt na 2 keer fout’





 

DEN HAAG, De maatregel om van elke automobilist die twee keer in de fout gaat het rijbewijs af te pakken, levert veel meer op dan de invoering van een puntenrijbewijs. Het systeem waarbij na twee ernstige verkeersovertredingen het roze papiertje wordt ingetrokken, scheelt jaarlijks elf verkeersdoden en 80 gewonden. Bovendien levert deze maatregel een besparing op van 5 miljoen euro. Dat blijkt uit een onderzoek van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer, waarvan minister Peijs (Verkeer) de resultaten naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.



Pakkans

Volgens de onderzoekers levert de invoering van het puntenrijbewijs jaarlijks drie dodelijke slachtoffers en 53 ziekenhuisslachtoffers minder op.



Het systeem van ’twee keer geel is rood’ is dus effectiever, al is de pakkans bij het puntensysteem groter volgens het onderzoek. De PvdA heeft na het zien van de resultaten dan ook bedenkingen bij het puntenrijbewijs, dat volgend jaar zomer ingevoerd gaat worden. Sociaal-democraat Wolfsen wil het geld dat uitgespaard wordt, gebruiken voor meer preventie en verkeerscontroles. „De pakkans wordt dan enorm verhoogd”, zo verwacht Wolfsen. CDA en VVD zijn niet overtuigd van het ’twee keer geel is rood’-plan. Voor CDA-Kamerlid De Pater is het puntenrijbewijs een degelijk plan. VVD-Kamerlid Luchtenveld noemt het plan een grof automatisme. Volgens de liberaal biedt het puntenrijbewijs meer maatwerk.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  23-9-2004  


|

FlitsKaart