Camera’s aan boord auto’s KLPD gaan nummerplaten automatisch na

 

De politie gaat surveillanceauto’s op snelwegen in het hele land voorzien van ingebouwde camera’s. Ontsnappen wordt daarmee onmogelijk voor weggebruikers met ’foute nummerplaten’.


Via de nieuwe elektronische ogen, de zogenoemde ’catchken’ worden straks de kentekens van alle passerende weggebruikers automatisch gecontroleerd. De politie krijgt via de computer direct te horen of het gaat om een nummerplaat van een gestolen, gesloopte of geëxporteerde auto. Ook wordt duidelijk of de wagen verzekerd en gekeurd is.


Volgens de politie worden de kentekens van weggebruikers straks razendsnel door „alle mogelijke databanken” gehaald. Ook nummerplaten van bekende criminelen kunnen ermee worden gesignaleerd. De computer geeft vanzelf een signaal of de weggebruiker dient te worden aangehouden.


Nog dit jaar worden de eerste camera’s ingebouwd in de politiewagens van het Korps Landelijke Politiediensten. Per auto worden hiervoor twee miniatuurcamera’s geplaatst aan de voorzijde, in de grille. Deze worden aangesloten op een computer elders in de wagen.Het elektronisch herkennen van kentekens was voor de politie tot nu toe alleen mogelijk op speciale controlepunten. Hiervoor moest een camera naast of boven de weg worden geplaatst.


Ook beschikt de politie over speciale busjes, die vanuit stilstand het verkeer controleren. Het grote nadeel daarbij is dat in geval van een ’treffer’ alsnog een auto of motor de achtervolging moet inzetten. Alleen de politie in Rotterdam experimenteerde eerder met het filmen vanuit een rijdende auto.


Omdat de invoer momenteel alleen nog maar handmatig kan, worden kentekens in de praktijk alleen gecontroleerd als de agenten onraad vermoeden.


Vanaf september gaan de eerste auto’s met de camera’s de weg op.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  26-3-2006  


|

FlitsKaart