Extra flitsen op ‘scheursnelwegen’

 

SOESTERBERG - De politie gaat extra controleren op snelwegen waar massaal te hard wordt gereden.
De ergste van deze ‘scheurwegen’ is de A6 door Flevoland. Bijna de helft van de automobilisten rijdt er te hard. Hun gemiddelde snelheid is dik 134 kilometer per uur. Het verkeer mag er 120.

Rijkswaterstaat heeft op verzoek van het AD de snelwegen in kaart gebracht waar het hardst wordt gereden. Het bureau verkeershandhaving van justitie maakt zich zorgen over de A6. ,,Van alle Flevolandse verkeersslachtoffers valt 10 tot 15 procent daar,’’ zegt landelijk verkeersofficier van justitie Koos Spee.

,,Bij werkzaamheden op de Ketelbrug is vorig jaar al gecontroleerd. Samen met andere controles leverde dat 50.000 bekeuringen op. Maar we zijn er nog niet. Op basis van gegevens van Rijkswaterstaat maken we een actieplan voor de snelwegen. We gaan meer controleren op plaatsen waar veel te hard wordt gereden.’’

In absolute aantallen rijden de meeste overtreders bij Maartensdijk op de A27. Volgens de metingen van Rijkswaterstaat passeerden daar in februari 566.000 overtreders. Verhoudingsgewijs is de A2 bij Den Bosch topscorer. Hier houdt 56 procent van de automobilisten en motorrijders zich niet aan de maximumsnelheid. Alleen liggen hier de gemiddelde snelheden lager dan op de A6.

Volgens Herman Slootman van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) hebben de ‘scheurwegen’ gemeen dat de snelheidslimiet ‘niet altijd goed aansluit op het wegontwerp’. ,,Op de A1 Bij Muiden en de A2 rond Den Bosch liggen drie tot vier rijstroken. De weg kan technisch makkelijk 120 aan, maar de politiek heeft bepaald dat de limiet 100 is,’’ aldus het hoofd van de onopvallende snelwegsurveillance.

Volgens het KLPD speelt mee dat er op de ‘scheurwegen’ geen trajectcontroles zijn. ,,Die hebben een remmend effect. Al zie je dat mensen vlak ervoor remmen en erna weer gas geven,’’ aldus Slootman. De informatie van Rijkswaterstaat komt van meetlussen in het wegdek. De controlepunten tellen het aantal voertuigen dat langskomt en geven hun gemiddelde snelheid door.

 
 
Bron: Algemeen Dagblad
 
  5-3-2006  


|

FlitsKaart