België kan leaserijders even niet bekeuren





 

BRUSSEL (ANP) - Door een fout in een nieuw computersysteem kan de Belgische justitie momenteel geen leaserijders bekeuren. De Belgische verkeersminister Renaat Landuyt heeft dat zaterdag toegegeven na onthullingen van Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V).



Het nieuwe systeem werkt alleen als de overtreder zelf eigenaar van de wagen is. Het computerprogramma kent geen mogelijkheid voor overtreders die een wagen hebben geleased, gehuurd of geleend. "Als een naam eenmaal in het systeem is ingevoerd, kan die niet meer veranderd worden", zei Van den Bergh.



De fout biedt verkeerszondaars een enorme kans om onder een boete uit te komen. "In theorie volstaat het zelfs om te melden dat iemand anders de auto bestuurde dan de eigenaar die op de boete staat vermeld, om een grote kans te hebben om de boete te zien seponeren en er dus helemaal aan te ontsnappen", onthulde Van den Bergh zaterdag in krant Het Laatste Nieuws.



Oplossing


Justitie heeft zo al honderden bekeuringen moeten weggooien. De minister zegde direct toe het probleem binnen drie maanden te herstellen. Hij overweegt het programma aan te passen en de behandelingstermijn te verlengen.



Het nieuwe systeem voor verkeersboetes is 1 april ingevoerd. Tot die tijd moesten verkeerszondaars in België op zeer ouderwetse manier betalen: eerst boetezegels kopen bij het postkantoor, de bovenste helft van de zegels op de bekeuring plakken, de handtekening erop zetten en daarna de bekeuring inleveren bij het politiebureau.

 
 
Bron: Home.nl
 
  21-5-2006  


|

FlitsKaart