Camera’s bij ongelukken op snelweg

 

DEN HAAG, donderdag. Rijkswaterstaat stelt de komende maanden direct mobiele camera’s op bij ongelukken op snelwegen. Door gebruik van de livebeelden kunnen slachtoffers adequater worden geholpen, is de verwachting.

Ook moeten de camerabeelden ervoor zorgen dat hulpverleners veiliger hun werk kunnen doen en dat stremmingen veel sneller kunnen worden opgelost.

Voor de nieuwe aanpak worden wagens van Rijkswaterstaat uitgerust met een uitschuifbare cameramast. In de eerste maanden wordt er gewerkt met vier camerawagens, maar als de aanpak werkt zullen op termijn alle inspecteurs met de masten worden uitgerust.

De beelden van de camera’s worden direct doorgeseind naar de verkeerscentrale. Nu wordt de situatie na een ongeluk nog mondeling overgebracht.

Stress
„Een ongeval levert vaak een hectische situatie op”, zegt woordvoerster Yvonne de Keulenaar. „Er is stress en het is lastig om dan steeds te bellen.”

Ook gaat er in de communicatie nogal eens iets mis, waardoor bijvoorbeeld een verkeerde rijstrook wordt afgesloten.

Via de camera’s kunnen de verkeersbegeleiders straks direct meekijken bij het ongeval. Ook wil Rijkswaterstaat de beelden beschikbaar stellen aan de politie en aan sleepdiensten.

De politie kan zo beter vaststellen hoeveel wagens ter assistentie naar de plek van het ongeval moeten worden gestuurd. Daarmee is ook sneller duidelijk of, en hoeveel ambulances moeten uitrukken.

De sleepdiensten op hun beurt kunnen aan de hand van de beelden zien hoeveel sleepwagens nodig zijn en van welk kaliber.

 
 
Bron: De Telegraaf (abonnee gedeelte)
 
  28-12-2006  


|

FlitsKaart