’Radarsysteem’ volgt Meerderheid2367x

De politie heeft afgelopen jaar in alle stilte een big brother-systeem ontwikkeld dat criminelen van dag tot dag in de gaten houdt. De politie krijgt hiermee dagelijks een landelijk beeld van misdrijven en verdachten.

De hypermoderne vinding wordt in juli door de politie gepresenteerd, maar is al ruim een jaar werkzaam. De politie spreekt van een ’criminelenradar’, die ’s nachts alle computers van alle korpsen leegzuigt.

Met het nieuwe systeem, Blue View genaamd, krijgt de politie elke ochtend inzicht in alle verdachte situaties, meldingen over ’vreemde’ auto’s, uitgeschreven bekeuringen, aanhoudingen en gepleegde misdrijven. Ook kan het systeem automatisch verbanden vinden tussen de gegevens.

De informatie wordt onder meer gekoppeld aan gescande kentekens. De politie kan daarmee precies bijhouden waar seriecriminelen, zoals inbrekers, overvallers of zedendelinquenten zich hebben bevonden. Ook worden ze direct in verband gebracht met meldingen bij de politie.

Het systeem kan ook tot vijf jaar terug meldingen en gegevens onderzoeken.

Blue View is ontwikkeld en wordt beheerd door Politie Nederland, een koepel voor alle 26 politiekorpsen. „We kunnen zo de bewegingen van criminelen volgen en ze in verband brengen met misdrijven”, aldus woordvoerder Cees den Bakker: De politie verwacht op korte termijn de komst van kentekenscanners op industrieterreinen, bij winkelcentra en in woonwijken.

„Een auto die daar ’s nachts rijdt, valt ons nu gelijk op.” Volgens de politie hoeven gewone burgers niet voor de zeer vergaande controle te vrezen. „Wie niets op zijn geweten heeft, zal er niets van merken”, aldus Den Bakker.

De megacomputer werd gisteren naar voren gebracht door de bovenregionale recherche, die zijn jaarcijfers presenteerde. Hoofdofficier van justitie Gerrit van der Burg en hoofdcommissaris Ruud Bik reageerden ermee op kritiek dat de politie weinig grip heeft op mobiele bendes. Volgens hen heeft het systeem al successen geboekt, die binnenkort worden toegelicht.

Bron:  De Telegraaf (abonnee gedeelte)

Melder: Maserati Teun

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram